9.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSocialGHID. Ce faci dacă ai primit o factură mare la energie. Trei...

GHID. Ce faci dacă ai primit o factură mare la energie. Trei lucruri pe care să le știi

Ce faci dacă ai primit o factură mare la energie și știi clar că nu ai consumat atât de mult încât să plătești o avere? ANRE a publicat pe site-ul instituției un ghid pe care ar trebui să-l cunoască orice consumator de gaze și energie electrică!

Ministrul Energiei, președintele ANPC și purtătorul de cuvânt al Guvernului au explicat într-o conferință de presă susținută miercuri, la Palatul Victoria, cum trebuie să procedeze consumatorii care au îndoieli cu privire la corectitudinea facturii la energie.   

Sfaturi utile pentru consumatori găsim inclusiv pe site-ul ANRE unde a fost publicat în acest sens un mini ghid. Acesta poate fi consultat AICI

Ce faci dacă ai primit o factură mare la energie

Dacă ai primit o factură uriașă la lumină sau la gaze și știi că sumele nu au cum să fie cele reale, trebuie să știi că ai la dispoziție mai multe pârghii prin care să rezolvi problema. 

Te adresezi furnizorului 

Primul pas este să te adresezi furnizorului și să încerci să rezolvi problema cu calm și pe cale amiabilă. Acesta este primul lucru pe care îl ai de făcut în cazul în care ai primit o factură mare la energie: să clarifici situația cu furnizorul. Compania este obligată prin lege să-ți ofere explicații detaliate și ușor de înțeles despre cum se calculează valoarea facturii în special dacă aceasta nu este bazată pe consumul real. 

Trimiți o plângere la ANRE

Dacă nu primești nici un răspuns din partea companiei furnizoare, sau dacă răspunsul acesteia  nu te lămurește, pasul doi este să te adresezi ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens. Chiar și instanței de judecată. 

Ai primit o factură mare la energie? Fă sesizare la ANPC

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Culeafă, a anunţat că persoanele care vor să depună reclamaţii privind facturile la energie pot face acest lucru pe site-ul ANPC sau telefonic. „Atunci când primim o factură, trebuie să ne adresăm operatorului economic pentru a soluţiona acea problemă. Acolo unde nu există înţelegere, ne vom adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului la numărul de telefon 021.9551 sau pe site-ul autorităţii – www.anpc.gov.ro”, a arătat el în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Victoria. Termenul în care ANPC trebuie să răspundă sesizărilor este de 30 de zile.

Virgil Popescu explică ce trebuie să facem dacă am primit o factură mare la energie
Virgil Popescu a povestit cum a rezolvat problema facturilor umflate după ce furnizorul l-a ignorat complet

Până și ministrul s-a trezit cu facturile umflate

Însuși ministrul Energiei, Virgil Popescu, a pățit-o acum câțiva ani. Ela povestit cum a rezolvat problema: „M-am găsit în situații de acest gen, am fost foarte sincer cu oamenii, m-am găsit în situații de două ori. Prima dată am reclamat furnizorului, cred că în urmă cu 3 ani de zile. Nu s-a întâmplat absolut nimic, furnizorul m-a ignorat complet. Am reclamat la ANRE. După reclamația la ANRE s-a rezolvat situația. A doua oară, același lucru, am reclamat furnizorului, s-a rezolvat de la furnizor”, a spus ministrul Energiei. 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Maia Sandu, discurs triumfal: Dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie

Maia Sandu a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu 55,15%, un avans cu circa 10 procente în fața lui Alexandr Stoianoglo,...

Corporații japoneze investesc masiv în energia verde din România

Presa japoneză vorbește despre trilioane de dolari destinați investițiilor în proiecte de decarbonizare Publicația niponă Nikkei scrie că Japonia și România intenționează să investească “trilioane...

INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,7% în al treilea trimestru

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 33,6% Pentru categoria autoturisme, cea mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă