11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Gheorghiță: Sistemul medical românesc ar putea intra în blocaj

România a înregistrat marți cel mai mare număr zilnic de cazuri noi de infectare cu coronavirus, de la începutul epidemiei și până acum. Au fost peste 11.000 de noi îmbolnăviri rezultate dintr-un număr de teste de asemenea record – peste 73.000.

Bucureştiul a raportat aproape 2.000 de cazuri, în Timiș au fost peste 560, în timp ce Iași și Cluj au avut fiecare aproape 400. Crește accentuat și numărul deceselor – peste 200, dar și al pacienților cu COVID-19. În spitale sunt în prezent peste 11.400, dublu față de acum două săptămâni, iar în secțiile de terapie intensivă erau la prânz 1.267 de pacienți și doar 26 de paturi disponibile.

Sistemul medical românesc ar putea intra în blocaj, dacă evoluția actuală se menține, atrage atenția coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță. „Varianta Delta, care astăzi este dominantă, se răspândește cu atât de mare ușurință încât aproape toate persoanele care nu au niciun grad de imunitate, niciun grad de protecție, nici după boală, nici după vaccinare, care locuiesc în aglomerări urbane, acolo unde densitatea populației este crescută, riscul de infectare în perioada următoare este foarte crescut. Iar din acest punct de vedere avem sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție și important pentru noi este ca aceste persoane să nu se infecteze într-un timp scurt, pentru că acest lucru va duce, evident, la blocarea sistemului medical. Dar aceasta este realitatea, riscul de răspândire este extrem de mare, creșterea este exponențială, în condițiile în care neglijăm măsurile de protecție”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ultima oră
Pe aceeași temă