15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSocialGâlceava rectorilor. Premierul lui Ponta s-a supărat pe premierul lui Iohannis

Gâlceava rectorilor. Premierul lui Ponta s-a supărat pe premierul lui Iohannis

SNSPA, o universitate de stat condusă de prof. univ. dr. Remus Pricopie, a anunțat că “va lua în discuție, în forurile de conducere, întreruperea colaborării cu CNR (Consiliul Național al Rectorilor – n.n), până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituții”.

Concret, SNSPA “consideră că este absolut inacceptabil ca actualul Președinte al CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, să reprezinte universitățile în dialogul social cu autoritățile guvernamentale / parlamentare și, simultan, să fie parlamentar PNL și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, deci să legifereze. Este un grav conflict de interese, tolerat politic timp de patru ani”.

Teoretic, ideea de excludere a politicii din îmvățământ este corectă. Doar că actualul rector al SNSPA, Remus Pricopie, este departe de a fi apolitic, întrucât el însuși a fost ministru al Educației, în perioada anilor 2012 – 2014, în două dintre guvernele conduse de Victor Ponta. 

De perioada în care a fost ministru al Educației se leagă un episod mai special al relației lui Remus Pricopie cu Victor Ponta. Astfel, în martie 2013, Ministerul Educației Naționale, condus la acel moment de Remus Pricopie, a decis că Victor Ponta, la acel moment prim-ministru, NU se face vinovat de plagiat și, drept urmare, rămâne cu titlul de doctor în Drept.

Mult mai recent, în februarie 2020, Remus Pricopie a fost chiar propus de PSD și de Pro România (adică de fostul și de actualul partid al lui Victor Ponta) pentru a deveni prim-ministru.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu, pe care Pricopie îl acuză că ar face politică, este, într-adevăr, deputat PNL. Dar între Pricopie și Cîmpeanu nu e un simplu conflict Pro România – PNL, pentru că Sorin Cîmpeanu, înainte să intre în PNL, a fost chiar unul dintre membri fondatori ai partidului Pro România! În ianuarie 2020, Sorin Cîmpeanu a fost însă primit cu brațele deschise în PNL, ca recompensă pentru faptul că, în calitate de parlamentar, a susținut intrarea în atribuții a Guvernului Orban.

Anterior, traiectoria politică a lui Sorin Cîmpeanu a fost chiar și mai sinuoasă, lucru demonstrat de faptul că, la sfârșitul anului 2015, el a fost numit de președintele Iohannis în funcția de premier interimar. În locul cui? Chiar în locul lui Victor Ponta, care și-a dat demisia din fruntea Guvernului, din cauza tragediei de la Colectiv.

Strict în plan didactic, Sorin Cîmpeanu este rector al Universității de Științe Agronomice din București – după cum și Remus Pricopie este rector al SNSPA. Ceea ce nu-i împiedică, după cum se vede, pe niciunul dintre ei, să facă politică. În opinia lor, singura problemă apare când fostul coleg de partid se mută în partidul rival.

 

“Este absolut inacceptabil ca actualul Președinte al CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, să reprezinte universitățile în dialogul social cu autoritățile guvernamentale / parlamentare și, simultan, să fie parlamentar PNL și Președinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților”

SNSPA

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă