Foto Arhiva

Galaţi: Arhiepiscopul Dunării de Jos a spălat picioarele a 12 copii

Câteva sute de credincioşi, cei mai mulţi adolescenţi, au asistat, joi, la Catedrala Sfântul Andrei din Galaţi, la slujba spălării picioarelor, în care arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, a reeditat faptele premergătoare de la Cina cea de Taină împreună cu 12 copii.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2018 - 14:56

Urmând rânduiala sfântă, arhiepiscopul Casian s-a încins cu un ştergar, asemeni Mântuitorului, şi a spălat, în semn de smerenie, picioarele celor mai nevinovaţi dintre slujitori, 12 la număr, precum sfinţii apostoli. Copiii, cu vârste între cinci şi 11 ani, au fost foarte emoţionaţi şi, totodată, bucuroşi că i-au întruchipat pe apostoli şi că au primit încălţări noi.

"Ritualul spălării picioarelor semnifică spălarea de păcate. Smerenia este semnul care se arată în biserici astăzi prin actualizarea iubirii Mântuitorului care a ales să slujească celor mai mici, cărora le-a spălat picioarele şi i-a învăţat să meargă în toată lumea şi să urmeze nu gestul Lui ci viaţa Lui şi smerenia. Această cale a smereniei şi curăţirea sufletelor s-a arătat în Catedrală prin prezenţa a 12 apostoli copii de condiţii sociale modeste, dar curăţiţi, primeniţi şi împărtăşiţi, luminaţi şi luminoşi, care sunt pentru noi prototipul curăţenie pentru a ne pregăti de Sfânta Înviere a Mântuitorului Isus Hristos, ştergându-ne unii altora greşelile cu ştergarul dragostei ca să cadă tot praful de pe sufletele şi trupurile noastre şi să intre în sufletele noastre peste două zile lumina Învierii Mântuitorului", le-a spus Casian enoriaşilor.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când Mântuitorul trimite ucenicii să pregătească sărbătorile pascale, creştinii ortodocşi prăznuiesc patru lucruri: Sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taina, "Rugăciunea cea mai presus de fire" şi Vânzarea Domnului.

În această zi, Domnul a sărbătorit împreună cu ucenicii Paştile Legii Vechi. Înainte de a începe cina, "El singur a spălat picioarele tuturor". Prin aceasta a vrut să-l facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte să se smerească.

Deşi acest ritual se regăseşte în rânduiala bisericească, puţine sunt locurile unde se mai săvârşeşte în zilele noastre, Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi păstrând vie această sfântă tradiţie.

Comentarii