3.8 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSocialFemeile sunt în continuare mai sărace decât bărbații, analiză

Femeile sunt în continuare mai sărace decât bărbații, analiză

 La nivelul societății, femeile sunt mai puțin bogate decât bărbații nu pentru că ar fi mai cheltuitoare sau nu ar ști să gestioneze banii, ci pentru că societatea se așteaptă ca ele să presteze anumite activități de îngrijire a familiei care nu sunt niciodată cuantificate. Oxfam consideră că la nivel modial munca neplătită prestată de femei se ridică la aproximativ 10,8 trilioane de dolari, de trei ori mai mult decât valoarea globală a industriei tech.


De multe ori femeile le folosesc serviciile mai puțin ca bărbații deoarece se tem pentru confidențialitate datelor sau de atacurile cibernetice, potrivit Băncii Mondiale. Din aceste motive, femeile sunt mai expuse riscului de a pierde mai mulți bani plătind comisioane și taxe ascunse sau de a rata oportunități de creștere a randamentelor propriilor fonduri financiare.  

Tehnologia poate ajuta la creșterea incluziunii financiare a femeilor și decalajul de avuție poate fi redus prin utilizarea soluțiilor fintech care sunt mai flexibile și mai ușor de adaptat la nevoile diferite ale clienților.

De exemplu, utilizatoarele Revolut din România folosesc cel mai mult super-aplicația financiară pentru achiziții/ cumpărături (27%) și aprovizionare (18%).

Două au fost categoriile de cheltuieli pentru care utilizatoarele Revolut au alocat semnificativ mai mulți bani în 2021 decât în 2020: serviciile de alimentație publică (restaurante/ cafenele/ baruri), cu +94%, și cele legate de sănătate, cu +42%.

Pe lângă partea tranzacțională, utilizatoarele Revolut au pus accent și pe economisire, prin buzunarele digitale ale utilizatoarelor din România trecând, în 2021, fonduri în 65 de monede și criptomonede, preferate fiind: leul românesc, euro, forintul maghiar, lira sterlină și dolarul american.

Decalajul de avuție pe bază de gen trebuie să se reducă

Deși accesul la serviciile fintech nu va reduce inegalitatea de avuție pe bază de gen peste noapte, a ajuta femeile să-și schimbe modul în care își gestionează banii este un pas în direcția cea bună.

În cele din urmă, dezechilibrul financiar dintre bărbați și femei trebuie abordat în moduri mai ample și cu mai mult impact, prin politici și schimbări instituționale.

Acestea includ reducerea timpului pe care femeile îl petrec pentru munca de îngrijire neremunerată, beneficii cum ar fi îngrijirea gratuită sau subvenționată a copiilor la locul de muncă, descurajarea prejudecăților de gen la locul de muncă, colaborarea cu legiuitorii locali în domeniul regimului fiscal sau al impozitării veniturilor, sprijin financiar pentru femei șomere, mame, văduve sau femei singure.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Călin Georgescu: Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată neamului românesc

După declarația de la ieșirea de la urne, Călin Georgescu a plecat fără să răspundă întrebărilor jurnaliștilor Călin Georgescu a votat, alături de soţia...

Alegeri parlamentare 2024: Actele de identitate pot fi eliberate și duminică în regim de urgență

În ziua alegerilor parlamentare din 2024, cetățenii care nu dețin acte de identitate valabile, pot solicita eliberarea acestora inclusiv duminică, 1 Decembrie Direcțiile de Evidență...

Update ora 17.00: Peste 7,5 milioane de români au votat la secţiile din ţară și 549.000 în străinătate

Prezenţa la nivel naţional, la ora 17.00, a fost de 42,05%, mai mare decât în urmă cu 4 ani Actualizare ora 17.00 Harghita este județul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă