Procedura de eliberare a documentului denumit „certificat de virginitate” nu mai este permisă în România.
Drept urmare, persoanele fizice nu mai pot solicita în România emiterea unui asemenea document. „De acum, examinarea medicala pentru constatarea virginitatii se va putea efectua doar in cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autoritatilor, si nu la cererea persoanelor fizice, cum era posibil pana de curand”, precizează un comunicat de presă.
Modificarea legislației din România s-a realizat printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății si Ministerului Justiției. Ordinul celor doi miniștri a fost publicat zilele trecute in Monitorul Oficial.
În iunie 2022, societatea civilă din România a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste. Testele erau deja calificate de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept o încălcare a drepturilor omului. În plus, potrivit OMS, nu există dovezi științifice că testarea poate dovedi dacă o femeie a avut sau nu act sexual vaginal.
O petiție online care solicita eliminarea acestor teste umilitoare a adunat peste 40.000 de semnături. Campania din România a purtat numele #DeNetestat.
Până în prezent, în unitățile de medicină legală din România se puteau efectua două tipuri de teste de verificare a virginității femeilor: cele care aveau legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți. Asemenea teste erau cerute în special de către tați.
În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML). Se realizau aproximativ o mie de teste pe an. Examenele erau realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!