0.3 C
București
marți, 18 ianuarie 2022
AcasăSocialEvenimentProtest împotriva statuii baronului Brukenthal

Protest împotriva statuii baronului Brukenthal

Protest împotriva statuii baronului Brukenthal, care a fost inaugurată în municipiul Sibiu. La acest protest au participat până la 200 de persoane care s-au adunat în Piaţa Mare din orașul Sibiu.

Acțiunea de protest s-a defășurat în după-amiaza zilei de sâmbătă, 18 septembrie 2021.

Statuia lui Brukenthal a fost dezvelită în urmă cu o săptămână în centrul orașului Sibiu. La ceremonia de inaugurare a statuii a asistat şi preşedintele Klaus Iohannis, care anterior a fost primarul Sibiului. Statuia a fost construită cu prilejul împlinirii, în 2021, a 300 de ani de la naşterea baronului Brukenthal.

Baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei în timpul răscoalei din anul 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. Potrivit celor mai multe surse istorice, Bruckenthal a ordonat reprimarea răscoalei și uciderea, prin tortură, a capilor acesteia.

Protest împotriva statuii baronului Brukenthal

La protestul de sâmbătă, 18 septembrie, participanţii au purtat costume populare românești și au adus drapele tricolore. Ei au scandat „Jos statuia”, „Brukenthal, ucigaş de români” și „Jos criminalul”. Printre participanții la protest s-a aflat și politicianul naționalist Gheorghe Funar.

Protestul de sâmbătă a fost autorizat de Primăria Sibiu.

Amintim că, acum două luni, Raluca Turcan a fost criticată și ironizată după ce i-a urat „La mulți ani” baronului Brukenthal.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

18 echipe, salvarea lui Dinamo, dar și a fotbalului românesc

Discuțiile despre o nouă creștere a numărului de echipe din Liga I le-a dat motiv rivalilor lui Dinamo să invoce o “dedicație”. Să nu trecem...

Planul lui Arnold Schwarzenegger: 1 milion de panouri solare pe casele din California, amenințat

Cunoscutul actor Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei, trage un semnal de alarmă, prin intermediul ziarului The New York Times, că planul său, inițiat...

Pandemia – de la urmărirea individului la controlul minții

Pandemia – de la urmărirea individului la controlul minții. E o temă de discuții, mai ales acum când pare să se apropie de gongul...
Ultima oră
Pe aceeași temă