7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSocialEvenimentInstruirea reprezentanților DGASPC privind serviciilor acordate victimelor traficului de copii

Instruirea reprezentanților DGASPC privind serviciilor acordate victimelor traficului de copii

Timp de două zile, 16-17 martie a.c., la Cluj-Napoca, reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) din județele Cluj, Sălaj, Satu-Mare, Mureș și Alba au participat la prima sesiune de instruire din cadrul proiectului „PACT.Co- Prevenire, Advocacy și Conștientizare împotriva Traficului de Copii”.

Formatorul sesiunii a fost președinta Fundației Reaching Out, Iana Matei, printre cele mai active organizații în combaterea traficului de persoane și în acordarea de asistență psihologică, medicală și juridică victimelor acestui flagel.

 Potrivit datelor Comisiei Europene, în anul 2021, în Uniunea Europeană victimele traficului uman a crescut cu 10%, 59% dintre victime fiind cetățeni ai Uniunii Europene, România și Bulgaria deținând primele locuri cu cele mai multe victime cetățeni europeni. Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în anul 2021, 56% dintre victimele înregistrate oficial sunt minori, cu vârsta cuprinse între 12 și 17 ani (89%), fetele fiind cele mai afectate (90%), forma principală de exploatare fiind cea sexuală. ONG-urile din domeniu și instituțiile internaționale atrag atenția că în realitate numărul victimelor minore este mult mai mare decât cel raportat oficial. De asemenea, ANITP raportează că ponderea victimelor beneficiare de servicii de asistență în 2021 este de 62% din cele identificate pe parcursul aceluiași an.

PACT.Co este inițiativa Asociației Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB) și își propune prin acest program de formare creșterea nivelului de identificare, de acordare de asistență și protecție în manieră proactivă, precum și îmbunătățirea calității serviciilor acordate victimelor de către DGASPC-uri în vederea diminuării vulnerabilității minorilor din afară, dar și din centrele de plasament în fața traficului de persoane.

Vor beneficia de acest proiect aproximativ 80 de reprezentanți ai 20 de DGASPC-uri din țară, care au atribuții în asistența victimelor traficului de persoane minore.

Următoarele sesiuni de formare și instruire vor avea loc la Iași (30-31 martie a.c), Suceava (20-21 aprilie a.c.) și București (18-19 mai a.c.), incluzând reprezentanți ai DGASPC din județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galați, Suceava, Botoșani, Neamț, Bistrița, Maramureș, Prahova, Buzău, Ilfov, Giurgiu, București. 

Acest demers a avut loc în cadrul proiectului PACT.CO- Prevenire, Advocacy, Conștientizare împotriva Traficului de Copii, derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este propune îmbunătățirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori prin acțiuni de watchdog, de advocacy pentru modificarea cadrului de politici publice la nivel național și regional, de conștientizare a victimelor/potențiale victime, de pregătire a profesioniștilor din sistemul de protecție a copilului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...
Ultima oră
Pe aceeași temă