21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSocialEvenimentA murit revoluționarul Claudiu Iordache, unul dintre eroii de la Timișoara

A murit revoluționarul Claudiu Iordache, unul dintre eroii de la Timișoara

A murit revoluționarul Claudiu Iordache, unul dintre eroii revoltei anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Claudiu Iordache a murit la vârsta de 79 de ani. Iordache s-a remarcat, la Timișoara, drept unul dintre inițiatorii Revoluției Române. Iordache a fost membru în Comitetul Revoluționar care s-a înființat în balconul Operei din Timișoara, chiar înainte de prăbușirea comunismului. La acel moment, la București, Ceaușescu era încă la putere, iar Ion Iliescu era încă necunoscut opiniei publice. Iordache a fost unul din cei 11 membri fondatori ai Societății Timișoara. Una dintre revendicările acestei organizații a fost Punctul 8, care cerea retragerea activiștilor comuniști din viața politică a României.

„Claudiu Iordache este cea mai curată conștiință în România de astăzi; o conștiință exemplară, dublată de o luciditate care, dată fiind lumea în care trăim, nu poate fi decât dureroasă. Claudiu Iordache a preferat să rămână singur, dar să stea drept: drept față de el, drept în fața oamenilor, drept în fața lui Dumnezeu!”, declara academicianul Florin Constantiniu.

Cine a fost revoluționarul Claudiu Iordache

Claudiu Iordache a absolvit Facultatea de Istorie la Craiova. În anii comunismului, Iordache era în evidența Securității. El a fost anchetat de Securitate între anii 1972 și 1973, potrivit unui dosar existent la CNSAS.

După victoria Revoluției din 1989, ca om politic, Claudiu Iordache a activat în cadrul Frontului Salvării Naționale (FSN). Iordache a fost președintele filialei FSN Timiș și prim – vicepreședinte FSN la nivel național, între anii 1990 – 1991. Claudiu Iordache a fost ales deputat de Timiș în perioada anilor 1990 – 1992, în primul Parlament de după Revoluție. Timp de peste zece ani, Iordache a condus Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989. În anul 2018, într-un mod controversat, Iordache a fost demis, iar conducerea IRRD a fost preluată de Gelu Voican Voiculescu.

Claudiu Iordache a fost scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Claudiu Iordache a activat și ca jurnalist, publicând articole de opinie inclusiv în cotidianul “România liberă”.

În anul 2014, Claudiu Iordache a fost declarat “Cetățean de onoare” al orașului Timișoara.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...
Ultima oră
Pe aceeași temă