15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialElevii primesc o lună de vacanță, de Paște și de pandemie

Elevii primesc o lună de vacanță, de Paște și de pandemie

Decizia de prelungire a vacanței de primăvară s-a luat la sugestia Ministerului Sănătății, întrucât ne aflăm “într-un an atipic” din cauza pandemiei, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

O excepție de la regula de mai sus se face pentru elevii din clasele terminale (a VIII-a, a XII-a și a XIII-a).

“Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanţă pentru sărbătorile pascale catolice, între data de 2 aprilie – 11 aprilie, vacanţă pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie – 9 mai. Clasele terminale termină vacanţa pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase, care vor termina vacanţa pe 4 mai. Se va face practic o punte între finalul vacanţei pentru sărbătorile pascale catolice şi începutul vacanţei pentru sărbătorile pascale ortodoxe”, a precizat ministrul Educației.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a asigurat că această vacanță prelungită va avea un efect negativ minim asupra procesului de învățământ dar va aduce beneficiul unei protecții împotriva pandemiei, pentru că „se va reduce mobilitatea” de-a lungul lunii aprilie, când se așteaptă o rată maximă de infectare cu Covid.

“Se pot comprima acele activităţi de evaluare, de încheiere a situaţiilor şcolare, încât nu vor fi necesare activităţi de recuperare a materiei, pentru că nu se va pierde materie”

Sorin Cîmpeanu,

Ministrul Educației

Se pare că între ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cel al Sănătății, Vlad Voiculescu, au fost divergențe serioase cu privire la activitatea în unitățile de învățământ, divergențe care abia ieri, aparent, s-ar fi atenuat. Voiculescu era adeptul închiderii școlilor și al mutării cursurilor în sistem online.

„În principiu carantina are reguli clare și nu există o excepție pentru elevii din localitatea respectivă. Dacă situația aceasta durează, probabil că trebuie să ne gândim la o soluție împreună cu Ministerul Educației”

Vlad Voiculescu,

Ministrul Sănătății

Conform reglementărilor valabile în momentul acesta, dacă un elev locuiește într-o localitate care e carantinată, atunci elevul nu vine “fizic” la școală, chiar dacă școala se află într-o localitate care nu e în carantină, a explicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Semestrul al doilea se va încheia la 25 iunie, în loc de 18 iunie

“Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână, o singură săptămână, pentru toate clasele, cu excepţia claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. E vorba de clasa pregătitoare, de clasele I – VII şi clasele IX – XI, acestea urmând a finaliza semestrul doi în data de 25 iunie, spre deosebire de data de 18 iunie, când erau planificate. O singură săptămână – a fost o solicitare a sindicatelor şi a asociaţiilor de elevi şi părinţi de a nu se intra în luna iulie când temperaturile sunt mai ridicate”, a mai declarat ministrul Educației.

El consideră că nu vor fi necesare activităţi de “recuperare” a materiei, având în vedere eforturile depuse de către cadrele didactice, renunțarea la teze şi reducerea numărului de note necesare.

“Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an total atipic din punct de vedere şcolar, dar nu numai, în care tezele semestriale nu se mai susţin, în care numărul notelor necesare încheierii situaţiei şcolare a fost redus, cu sprijinul cadrelor didactice se pot comprima acele activităţi de evaluare, de încheiere a situaţiilor şcolare, în aşa fel încât nu vor fi necesare activităţi de recuperare a materiei, pentru că nu se va pierde materie”, a explicat ministrul.

În cazul filierei tehnologice şi al învăţământul profesional şi tehnic, se va renunţa la “Săptămâna altfel”.

Pentru filiera tehnologică, profesională şi tehnică, finalul semestrului II rămâne la datele anterioare. Acești elevi au un an şcolar de 37 de săptămâni, cărora dacă li s-ar prelungi școala cu o săptămână ar ajunge prea aproape de luna august.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă