25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSocialEducațieViața de student în Europa. Topul țărilor preferate

Viața de student în Europa. Topul țărilor preferate

Tinerii români continuă să aleagă studiile în străinătate și nu se lasă descurajați de pandemie sau de Brexit.

Olanda, Marea Britanie, Germania, Danemarca și Belgia sunt top 5 țări preferate de studenții care au aplicat pentru creditele de studii oferite de FINS, iar costurile reprezintă, de cele mai multe ori, un factor ce influențează decizia tinerilor cu privire la destinația aleasă.

Taxe de școlarizare

Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda sunt țările unde nu există taxă de școlarizare, urmate de Austria, Belgia și Germania, unde aceasta costă, la universitățile de stat, mai puțin de 1.000 de euro pe an. La polul opus este Marea Britanie, unde taxa de școlarizare variază între 9.250 și 34.000 de euro pe an, spun analiștii de la FINS.

studii ,studii
Danemarca

Chiria

Cu toate acestea, stilul de viață în țările nordice presupune cele mai mari cheltuieli, mai puțin atunci când studenții aleg să locuiască în cămin, caz în care banii pe care trebuie să îi plătească se pot înjumătăți. Același lucru se întâmplă și în țări precum Elveția, Franța sau Germania.

Pe de altă parte, costurile medii pentru închirierea unei garsoniere pornesc de la 550 de euro pe luna în Spania și pot ajunge la 1.450 de euro pe lună în Elveția.

Transport și mâncare

Italia este țara unde cheltuielile lunare pentru mâncare pot fi acoperite cu doar 150 euro, pe când în Elveția, media lunară este de 400 euro.

Transportul cel mai ieftin este în Germania (35 euro/ lună), iar cel mai scump este în Elveția (100 euro/ lună), fiind urmat îndeaproape de Danemarca (80 euro/ lună).

Dacă tragem linie și calculăm sumele medii totale, unde includem taxa de școlarizare, chiria unei camere într-un cămin studențesc, mâncarea, transportul, cheltuieli personale, cărțile, costuri neprevăzute, dar și biletul de avion dus-întors, atunci cel mai ieftin cost de viață este în Italia, Suedia, Austria și Belgia, iar cel mai scump în Marea Britanie, urmat de Elveția și Irlanda.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă