28 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeSocialEducațieUltima ofertă a Guvernului, aceeași Mărie, cu altă pălărie. Suma este cam...

Ultima ofertă a Guvernului, aceeași Mărie, cu altă pălărie. Suma este cam tot de 4.000 lei până la finalul anului

Dacă Guvernul propusese vouchere în valoare de 4.000 de lei în acest an, iar cadrele didactice au respins oferta, acum ultima variantă a Guvernului este de 1.000 de lei brut, aprox 600 lei net, pentru cadre didactice și 400 lei pentru cadre nedidactice, 250 lei net.

Practic ultima ofertă a Guvernului înseamnă ca profesorii să primească de la 1 iulie bani în plus la salariu, doar că suma aproximativă este tot de 4.000 de lei, deci nu este diferență de sumă, ci faptul că vor primi bani în plus la salariu, adică vor avea bani mai mulți la pensie.

Practic prin această majorare, profesorii primesc undeva la 15%, deși solicitarea lor pentru a încheia greva era să primească 25%, în plus la salariu, de îndată.

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Întrebarea este unde au dispărut vouchere promise profesorilor, care erau din fonduri europene.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Lux din bani publici. Baronii Moldovei care au sărăcit populația

,,Moldova nu e a mea şi nici a voastră nu e, ci a urmaşilor urmaşilor voştri!" este celebra vorbă a lui Ștefan cel Mare...

Preşedintele Parlamentului Georgiei, vizită oficială la București

Preşedintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, va efectua, luni, o vizită oficială la Bucureşti. El va avea discuţii tete-a-tete cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, urmate de...

„Un astfel de monstru nu poate fi numit om și este bine că va fi tras la răspundere”

„Abuzurile asupra copiilor, a oricărei persoane, sunt intolerabile! Am aflat cu tristețe de cazul fetiței de 13 ani care timp de 4 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies