24.4 C
București
duminică, 25 septembrie 2022
AcasăSocialEducațiePrimarii ar putea vinde școlile

Primarii ar putea vinde școlile

Senatorii din Comisia de Învățământ au promovat o inițiativă legislativă care le-ar putea permite primarilor să schimbe după bunul plac destinația unităților de învățământ, fără acordul Ministerului Educației.

Potrivit unui proiect de lege aprobat în Comisia de Învățământ din Senatul României, la începutul acestei săptămâni, privind completarea art. 112 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, administrațiile publice locale ar putea schimba destinația clădirilor și terenurilor unităților de învățământ preuniversitar, după trei ani în care cursurile au fost suspendate în aceste spații și fără acordul Ministerului Educației.

„Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face pentru orice tip de activitate, după primii trei ani calendaristici de la întreruperea activității educaționale, de către autoritățile administrației publice locale, fără avizul conform al ministrului educației naționale”, se arată în inițiativa legislativă aprobată de senatorii din comisia de specialitate.

Momentul așteptat de edili

Conform documentului citat, edilii trebuie să aștepte trei ani de la suspendarea activității unei școli pentru a schimba singuri destinația clădirii/terenului, până atunci având nevoie de semnătura ministrului Educației.

„Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face pentru orice tip de activitate, în primii trei ani calendaristici de la întreruperea activității educaționale, de către autoritățile administrației publice locale numai cu avizul conform al ministrului educației naționale. Procedura elaborării avizului conform și condițiile necesare acordării acestuia se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale”, se mai arată în inițiativa legislativă.

Proiectul de lege prevede și posibilitatea edililor de a oferi un alt spațiu pentru unitatea de învățământ a cărei clădiri nu mai are destinația inițială.

„În cazul în care, după schimbarea inițială a destinației bazei materiale, activitatea educațională se poate relua, existând solicitări în acest sens din partea comunității locale sau a inspectoratului școlar județean, fiind indeplinite criteriile specifice pentru deschiderea unei unități de învățământ preuniversitar de stat, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să reamenajeze și să readucă imobilul la standardele necesare desfășurării activității educaționale, sau să asigure un alt spațiu în acest sens, conform legislației specifice și prevederilor administrative care reglementează aceste aspecte”, se mai specifică în documentul citat.

În ultimii ani, au existat mai multe scandaluri între primari și comunități școlare, după încercări ale edililor de a evacua anumite unități de învățământ preuniversitar.

Precedentul primar al sectorului 5, Daniel Florea, a vrut să schimbe destinația unei școli, pentru a oferi spațiul unui supermarket.

Unul dintre cele mai recente scandaluri este cel de la Colegiul “Gheorghe Șincai” din Capitală, unde părinții și levii au protestat față de inițiativa primarului sectorului 4, Daniel Băluță, de a evacua clădirea liceului.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Lanțurile de cumpărături de lux inclusiv aeroportul Heathrow fac eforturi pentru convingerea miniștrilor să reducă rapid TVA-ul pentru turiști

O coaliție de comercianți, inclusiv  Bicester Village și Aeroportul Heathrow, intenționează să-i convingă pe miniștri să accelereze reducerea TVA-ului pentru turiști la timp pentru...

Și ei sunt oamenii lui Putin?

Oricât de greu ne-ar apăsa spinarea, vremurile, nu ne putem pierde nici cu firea, dar nici cu rațiunea în fața celor care vor...

Operația la nas a Simonei Halep a trecut, jucătoarea și-a dat jos bandajul 

Simona Halep avea probleme respiratorii și astfel că a decis să aibe o intervenție chirurgicală la nas, la o clinică din Capitală. Paparazzii CANCAN.RO au...
Ultima oră
Pe aceeași temă