21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialEducațiePeste 40.000 de elevi, neînscriși în Bac

Peste 40.000 de elevi, neînscriși în Bac

Cel puțin peste 40.000 de elevi din clasele a XII-a și a XIII-a sigur nu vor participa la Bacalaureat, pentru că nu s-au înscris la acest examen.

În anul școlar 2021 – 2022 sunt înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a aproximativ 155.000 de elevi.

Dintre aceștia, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației (ME), doar 111.329 s-au înscris pentru susținerea examenului maturității.

Un simplu calcul matematic arată că peste 40.000 de elevi din ultima clasă de liceu nu s-au înscris pentru susținerea examenului de bacalaureat.

De menționat că ME nu are încă date centralizate legate de numărul elevilor din clasele a XII-a și a XIII-a care au rămas corigenți.

Bacalaureatul a debutat deja cu probele de evaluare a competențelor, programate în intervalul 6 – 16 iunie.

Conform datelor înregistrate și transmise ME de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului de bacalaureat, 126.454 de absolvenți de liceu (111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susține probele (integral sau parțial, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare).

Probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:

•     6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

•     8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;

“Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ). În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, care pot fi desemnate în comisia de bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli”, se precizează într-un comunicat de presă al ME, remis cotidianului național “România liberă”.

Prezența obligatorie

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene. De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile  metodologiei de examen.

“În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba”, mai precizează sursa citată.

Ministerul de resort mai menționează că probele sunt monitorizate audio-video.

Citește și:

Bacalaureat 2022. A început examenul

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă