19 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăSocialEducațieOralul revine în BAC

Oralul revine în BAC

După doi ani în care probele orale din cadrul Bacalaureatului au fost înlocuite cu echivalări ale competențelor dobândite în anii de liceu, Ministerul Educației a decis ca, în 2022, acestea să se susțină din nou cu prezență fizică, în timpul examenului.

Ordinul Ministrului Educaţiei privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Conform calendarului de desfăşurare, înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen are loc în perioada 23 – 27 mai 2022.

Între 6 şi 8 iunie este programată evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, pe 8 şi 9 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, 9 – 10 iunie – evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar între 13 şi 15 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.

În acest an și în 2020, probele de competențe au fost suspendate, în contextul pandemiei COVID-19, fiind înlocuite cu echivalări, ce au fost organizate după probele scrise, în toate sesiunile susținute.

Examenele scrise încep pe data de 20 iunie cu Limba şi literatura română – proba E.a), urmată pe 21 iunie de Proba obligatorie a profilului – proba E.c), 22 iunie – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi 23 iunie – Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Pe 27 iunie este programată afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie 2022.

Sesiunea a doua

A doua sesiune de examen începe în iulie, în perioada 18 – 25 iulie 2022 fiind programată înscrierea candidaţilor, inclusiv a celor care au promovat examenele de corigenţe.

Pe 16 august 2022 va avea loc proba scrisă de Limba şi literatura română – proba E.a), 17 august – Proba obligatorie a profilului – proba E.c), 18 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 19 august – Limba şi literatura maternă – proba E.b).

În zilele de 22 şi 23 august este programată evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, 24 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, 25 august – evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar între 26 şi 29 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.

Primele rezultate din sesiunea a doua vor fi afişate pe 31 august 2022 (până la ora 12:00), tot în aceeaşi zi urmând a avea loc şi depunerea contestaţiilor.

Rezultatele finale la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2022 vor fi afişate pe 3 septembrie.

În acest an a fost înregistrat cel mai mic procent, din ultimele sesiuni, de absolvenți de clasa a XII-a și a XIII-a care s-au înscris în examenul național de Bacalaureat, doar 77%.

De asemenea, anul acesta și în 2020 s-au înregistrat și creșteri ale absenteismului.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Sistemele de ventilație GetAir de la Altecovent – de ce le veți prefera

Altecovent este acel magazin online care poate veni cu diverse soluții pentru casa voastră. Dacă multe persoane sunt interesate de decor, mobilier și finisaje...

Criza exporturilor de cereale din Ucraina: ”Zelenski a ordonat Forțelor Armate ale Ucrainei să mineze apele de coastă”

Ambasada Federaţiei Ruse în România își spune punctul de vedere cu privire la exporturile de cereale blocate în Ucraina. Conform previziunilor din aprilie ale Băncii...
00:00:57

Criza apei, o problemă ce se adaugă la lupta împotriva caniculei din India

Criza acută a apei, în anumite părți din India, i-a făcut pe oameni s-o caute marți (17 mai), în timpul caniculei istovitoare ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă