26.5 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăSocialEducațieNoi potențiale proteste în Educație

Noi potențiale proteste în Educație

Protestele angajaților din învățământ au fost momentan suspendate, dar rămân însă multe nemulțumiri, iar sindicaliștii amenință cu noi acțiuni, în lipsa unor măsuri din partea guvernanților.

Ar fi necesară o suplimentare a bugetului Ministerului Educației de aproximativ două miliarde de lei, pentru a putea fi plătite salariile angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar pe luna decembrie a anului în curs, potrivit informațiilor deținute de sindicaliștii din Educație.

“Nu am avut discuții cu reprezentanții noii coaliții politice. Așteptăm să fie parcurse procedurile și să avem un nou prim-ministru și un nou guvern. Avem dialog, în acest moment cu Ministerul Muncii și cu Ministerul Educației. Sperăm că noul guvern va rezolva această problemă (n.r. – a salariilor din sistemul de învățământ preuniversitar). Din informațiile noastre, ar mai fi nevoie de aproximativ două miliarde de lei”, a declarat, pentru cotididanul național “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

Nu se acceptă o nouă amânare

Sindicaliștii din învățământ susțin că nu vor mai accepta o nouă amânare a majorărilor salariale pentru angajații din sistemul educațional.

“Sunt mari discrepanțe în salarizare create de aplicarea Legii 153. Această categorie socio-profesională (n.r. – cadrele didactice) a fost plasată mult prea jos în ierarhie. Trebuie să răsplătim acești oameni care au dat dovadă de mult spirit de sacrificiu, mai ales în această perioadă de pandemie, dar nu numai. Nu putem da decât un răspuns categoric: Nu acceptăm o nouă amânare a majorărilor salariale”, ne-a mai precizat Marius Nistor.

Întrebat dacă vom avea proteste ale angajaților din învățământ, la începutul anului 2022, liderul sindical a spus că “acest lucru depinde doar de cei care se vor afla la guvernare”.

Potrivit datelor Ministerului Educației, în sistemul preuniversitar de învățământ sunt angajați 265.650 de oameni.

“Menționăm că decizia de suspendare a acțiunilor de protest este una temporară. Însă, în condițiile în care partidele politice parlamentare nu vor dispune majorarea salariilor personalului din învățământ, de la 1 ianuarie 2022, cu cel puțin 16%, creștere prevăzută de Legea – cadru nr. 153/2017, vom fi obligați să reluăm acțiunile de protest”, se precizează într-o adresă a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și a FSE “Spiru Haret” către membrii de sindicat, obținută de “România liberă”.

Recent, chiar ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că, în lipsa unui guvern cu putere întreagă, care să realizeze o rectificare bugetară, în luna decembrie nu vor putea fi achitate salariile angajaților din sistemul de învățământ.

Sindicaliștii din învățământul superior precizau, pentru “România liberă”, că angajații din mediul academic nu riscă să nu-și primească drepturile salariale.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Grafitul SALROM ar putea fi noul El Dorado 

Compania Națională a Sării – SALROM – va fi listată, probabil, la începutul anului 2023 – pe Bursa de Valori București. Nimic rău, aș...

În cazul unui dezastru la centrala de la Zaporojie, țările puternic afectate ar fi Republica Moldova și România

Din orașul Zaporojie, aflat în sudul Ucrainei, până la București sunt, în linie dreaptă, mai puțin de 800 de kilometri, deci cam tot atâți...
00:01:12

Imagini aeriene surprind un „firenado” în California

Mai multe imagini aeriene surprind un „firenado” în California, ceea ce înseamnă că incendiul a format mai multe turnuri de foc. Peste 200 de pompieri...
Ultima oră
Pe aceeași temă