14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieLegile Educației, criticate și după Guvern

Legile Educației, criticate și după Guvern

Menținerea admiterii în colegii și eliminarea prevederilor privind salarizarea cadrelor didactice sunt printre principalele aspecte din proiectele noilor legi ale Educației criticate de reprezentanții părinților, elevilor și profesorilor, înainte ca acestea să fie dezbătute și votate în parlament

Reprezentanții părinților sunt nemulțumiți că proiectul Legii învățământului preuniversitar conține introducerea admiteriii la colegii și după avizul Guvernului.

“Este o mică schimbare, față de proiectul domnului Cîmpeanu, în sensul că acolo vorbeam de preadmitere și Evaluare Națională, iar aici vorbim de Evaluare Națională și admitere la care se ține cont, în funcție de fiecare liceu, de Evaluarea Națională sau doar de admitere. Rămâne de văzut, prin metodologie, care va fi procentul de la admitere, care va fi procentul de la Evaluarea Națională. Nu știm, în acest moment. Rămâne de văzut dacă în Parlament – pentru că știu că există o poziție, la nivelul coaliției de guvernământ – se va renunța la această admitere. Noi ne dorim acest lucru, am făcut presiune, de când a apărut varianta domnului Cîmpeanu, dar se pare că nu se dorește să se renunțe la această admitere”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Ionel Cristache.

Acesta atrage atenția că sunt colegii care organizează admitere și în prezent și nu demonstrează performanță în pregătirea elevilor.

“Principiul de admitere nu este rău. Este unul sănătos, în sensul în care unele colegii vor să selecteze niște copii, doar că, dacă tu, minister, nu te asiguri că există un standard de predare și evaluare, în toate școlile, reglementat prin lege, nu ai cum să ai o evaluare egală. Mai întâi trebuie să te asiguri că toate școlile au un nivel al predării și al evaluării, așa cum prevede în lege. Se poate veni cu o evaluare suplimentară, dar în cadrul Evaluării Naționale. Nu admitere separată. Unele dintre aceste colegii de fițe au și acum admitere pentru clasa a V-a, dar veți constata că acei elevi aleși pe sprânceană, la începutul gimnaziului, în momentul în care susțin Evaluarea Națională, mulți dintre ei nu reușesc să rămână în cadrul aceluiași liceu”, ne-a mai explicat Cristache.

Nemulțumirea sindicatelor

Sindicatele din învățământ și-au exprimat, la rândul lor, nemulțumirile față de forma proiectelor legilor Educației pentru care Cabinetul Nicolae Ciucă și-a dat acordul.

“Organizațiile sindicale din educație sunt împotriva eliminării din Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a prevederii referitoare la salarizarea cadrelor didactice!”, arată Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haaret” și Federația Națională Sindicală “Alma Mater”, într-un comunicat comun.

Sindicaliștii spun că ministrul Educației, Ligia Deca, denaturează adevărul, afirmând că federațiile “au agreat eliminarea din Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a articolului referitor la salarizarea profesorilor”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă