25.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeSocialEducațieGuvernul a pregătit OUG pentru majorarea salariilor profesorilor. Greva continuă cel puțin...

Guvernul a pregătit OUG pentru majorarea salariilor profesorilor. Greva continuă cel puțin o săptămână

Guvernul Ciucă a pregătit o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru majorarea salariilor profesorilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

————————–

UPDATE Surse din domeniul Educației au precizat, pentru “România liberă”, că greva din acest domeniu ar putea înceta la data de 6 iunie 2023. Deci în ziua de 6 iunie s-ar relua cursurile.

————————–

Purtătorul de cuvânt al Executivului a făcut acest anunț duminică, 28 mai 2023. Viitorul act normativ se bazează pe 133 de milioane de lei, care se vor aloca de către Guvern. De această suplimentare va beneficia “practic tot personalul din sistemul de învățământ”, a precizat Dan Cărbunaru. El a precizat că acești angajați vor primi bani în plus în mod “diferențiat”.

Viitoarea OUG urmează a fi aprobată de Guvernul României, apoi va fi publicată în Monitorul Oficial. În mod evident, aprobarea OUG se va face într-o ședință de Guvern. O asemenea ședință este programată miercuri, 31 mai 2023. În mod cert, duminică, 28 mai, nu va fi nicio ședință a Executivului.

Abia după publicarea în Monitorul Oficial, Ordonanța se va putea aplica. Totuși, se pare că, în această OUG, cadrele didactice vor primi doar suma de 2500 de lei, prin două vouchere, deci în două tranșe. Cele două tranșe vor fi, pentru profesori, în lunile iunie și octombrie 2023, a precizat Dan Cărbunaru.

Propunerea referitoare la voucherele de 2500 de lei a fost deja respinsă de sindicatele din Educație. Sindicatele au spus că această ofertă este insuficientă pentru a opri greva din Educație. Altfel spus, se pare că, chiar dacă guvernul Ciucă va aproba noua OUG, greva generală din Educație va continua. Sindicatele din Educație cer în acest moment, în schimbul reluării cursurilor, ca toți angajații din Educație să primească un spor de 25 la sută la salarii. În ziua de marți, 30 mai, sindicatele din Educație organizează un miting în fața Palatului Cotroceni.

Pe de altă parte, premierul Ciucă a anunțat că nu-și va depune demisia până ce nu rezolvă criza din Educație. Separat, președintele Iohannis a declarat că n-ar fi oportună schimbarea Guvernului, câtă vreme școlile sunt în grevă generală.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România, lovită de un val de caniculă în prima zi de toamnă astronomică. Maxime de 36 de grade

Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade pe litoral și 36 de grade în Lunca Dunării. Cerul va fi variabil, cu...

Primăria Capitalei repară trotuarul din fața Magazinului Unirea, după multe luni de pietonal distrus. Sunt montate pavele din granit

În fața magazinului Unirea se realizează lucrări de montare pavaj din piatră naturală – granit, precizează Primăria Municipiului București (PMB), într-un răspuns official adresat...

PASTILA PENTRU SUFLET – Care este gândul zilei – 23 septembrie

Dar tot ca şi copacul, sufletul omului poate să se trezească din nou la viaţă când vine primăvara credinţei, suflarea cea aleasă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies