23.5 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeSocialEducațieDeca îi cumpără pe directori

Deca îi cumpără pe directori

Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat un ordin ce le permite directorilor de școli să încheie situațiile elevilor și îi răsplătește pe șefii unităților de învățământ preuniversitar cu creșteri ale numărului zilelor de concediu și a indemnizațiilor de conducere.

Joi, exact în ziua în care ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul de modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), ce le conferă directorilor de școli posibilitatea să încheie situațiile elevilor, Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat și memorandumul criticat de sindicate, dar care prevede, printre altele, creșterea numărului de zile de concediu ce pot fi acordate unui conducător de unitate de învățământ preuniversitar.

În prezent, directorii de școli au 25 de zile de concediu pe an, în condițiile în care pot fi degrevați de ore până la 100%.

După aplicarea prevederilor memorandumului, directorii de școli ar putea ajunge până la 62 de zile de concediu, asemenea cadrelor didactice de predare.

Potrivit informațiilor cotidianului național “România liberă”, guvernanții pregătesc și o majorare a indemnizației de conducere pentru directorii de școli.

În ciuda ordinului de ministru publicat joi, Ligia Deca a declarat, de la Paltul Victoria, că doar profesorii care au predate materiile vor încheia situația școlară a elevilor.

Amânarea oralului la Bac

Tot de la sediul Guvernului, ministrul Educației a anunțat că au fost amânate probele de competențe din cadrul examenului național de bacalaureat.

“Noi continuăm să centralizăm constant informaţii vizavi de situaţia participării personalului din învăţământ la actul educaţional. Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învăţământ, cât şi la nivelul cadrelor didactice. De asemenea, conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situaţiei şcolare pentru clasele a VIII-a şi a XII-a. Tot pe 9 iunie, adică mâine, ar fi trebuit să se încheie înscrierile la examenul de Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională. Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie. În ceea ce priveşte celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor de final de an şcolar. În ceea ce priveşte înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi şi ele până pe 13 iunie. În acest context, probele de competenţe din cadrul Examenului de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie”, a declarat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Sindicaliștii din Educație s-au declarat nemulțumiți de memorandumul asumat de Executiv și au anunțat că nu renunță la protestul din Capitală, de vineri.

“Îi aștept pe colegii mei în număr cât mai mare”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

6 secrete din lumea celebrităților pentru a arăta mereu impecabil

Te-ai întrebat mereu cum reușesc vedetele să arate aproape tot timpul ca scoase din cutie? Ți se pare că celebritățile îmbătrânesc într-un ritm mai...

Guvernul își bate joc de români cu majorarea salarială. Pentru fiecare leu în plus în buzunar, statul încasează trei lei

Principala problemă este legată de majorarea salariului, la pachet cu eliminarea unei scutiri de taxe.  ...

Taxa pe cifra de afaceri va cauza pierderi între 35% şi 83%

"În baza semnalelor primite de la membrii din teritoriu şi a analizelor făcute cu privire la activitatea partenerilor noştri din comerţul tradiţional, majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies