17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieAproape 300 de avocați au oferit educație juridică elevilor din București

Aproape 300 de avocați au oferit educație juridică elevilor din București

Aproape 300 de avocați din Baroul București au oferit educație juridică elevilor, în cadrul unui proiect intitulat „Fii Avocat în Școala Ta !”.

Circa 24.000 de elevi din școli și licee au putut adresa profesioniștilor avocați întrebări legate de domeniul juridic.

Prima săptămână a proiectului s-a desfășurat în perioada 2 – 6 mai 2022. Pe parcursul ei au fost abordate teme referitoare la Constituție, drepturi, libertăți, nevoia de reguli și de sancțiuni. S-a discutat și despre infracțiuni împotriva sănătății și a vieții, precum loviri și alte violențe, vătămarea corporală, omorul.

            În cea de-a doua săptămână de curs, între 9 și 13 mai, s-a discutat despre libertatea și integritatea sexuală, dar și despre bullying. Acestea sunt considerate aspecte importante pentru viața de zi cu zi a tinerilor.

            În săptămâna a treia, 16 – 20 mai, au fost abordate subiecte privind infracțiuni de patrimoniu. De exemplu s-a discutat despre furt, tâlhărie, abuzul de încredere și violarea vieții private, mărturia mincinoasă. S-a discutat și despre răspunderea penală a minorilor, măsurile privative și neprivative de libertate care pot fi luate. S-au prezentat și vârsta legală la care un minor poate fi angajat cu contract de muncă sau cum poate avea venituri în mod legal.

            A patra săptămână a fost în perioada 23 – 27 mai. Elevii au au fost avertizați despre traficul și consumul de droguri, despre dependență, despre substanțe interzise. Elevii au fost informați despre impactul acestora din punct de vedere social, juridic și al sănătății.

Elevii primesc educație juridică din partea unor profesioniști

“Interesul și implicarea elevilor au fost majore, întrucât s-au adresat unui interlocutor profesionist, care nu le era profesor sau părinte, cu un limbaj adaptat nivelului lor de dezvoltare psiho-socială. Acest aspect a creat premiza unor dialoguri deschise, cu importanță majoră pentru felul în care adolescenții înțeleg că trebuie să se respecte reciproc în relațiile sociale pe care le dezvoltă si pentru a înțelege ușurința cu care pot încălca limita legalității din joacă, bravură, neștiință, curiozitate sau dorință de a câștiga bani”, precizează un comunicat de presă transmis de Baroul București.

Procese simulate, dar cu avocați reali

            La cele mai multe clase s-au derulat și procese simulate. Acestea au avut în prim-plan situații reale, desfășurate chiar între elevi. În aceste “procese”, adolescenții au putut experimenta și înțelege mecanismele actului de justiție și rolul profesioniștilor din domeniul juridic.

            Ultima săptămână din program va fi dedicată aspectelor de ordin juridic, inclusiv de ordin penal, născute din interferența tinerilor cu domeniul cibernetic.

            Baroul București apreciază deschiderea Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a celor peste 150 din unitățile școlare gimnaziale și liceale din capitală, a profesorilor și elevilor, pentru educația juridică.

“Baroul București își manifestă recunoștința față de toți cei aproximativ 300 de avocați care și-au dăruit timpul în a-și împărtăși experiența ca avocați pledanți, pentru a construi premisa formării unor generații de tineri bine informate juridic”, precizează comunicatul de presă al Baroului.

Proiectul „Fii avocat în școala ta !” este organizat la nivel național de Uniunea Națională a Barourilor din România. El a fost implementat de barourile din toate județele României.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Accesorii pentru vestiare metalice de care pur și simplu o să te îndrăgostești

Accesorizarea conformă a vestiarului metalic poate salva bugetul și spațiul de depozitare. Vrei să afli cum? Sunt multe aspecte de luat în calcul în momentul...

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă