7.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSocialConsultații medicale gratuite prin „Caravana cu Medici”

Consultații medicale gratuite prin „Caravana cu Medici”

Proiectul, aparținând Asociației Caravana cu Medici şi susţinut de Fundaţia Vodafone, beneficiaza de un buget total de peste 350.000 de lei, din care aproape 180.000 de lei pentru etapa desfășurată în 2017. În prezent, în activitățile Asociației Caravana cu Medici sunt implicați peste 800 de medici și studenți voluntari activi. Lunar, echipe de 25-30 de medici și studenți la medicină se deplasează în satele din întreaga țară pentru a investiga și trata locuitorii care nu au acces la analize și servicii medicale adecvate.

Anul trecut, „Caravana cu Medici” a ajuns în 12 localități rurale din 10 județe ale țării – Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Cluj, Iași, Mureș, Prahova, Teleorman, Vaslui, dar și în București și a efectuat peste 1.400 de analize, consultații și investigații medicale ample – analize bioumorale, ecografii, consultații de medicină internă, cardiologie, pediatrie, stomatologie și oftalmologie. Totodată, s-a dat și startul cursurilor de prim ajutor susținute de Asociația Caravana cu Medici în școli și licee. În ultimele luni ale anului 2017 au fost organizate cursuri în unități de învățământ din București și Cluj-Napoca, aceasta fiind prima etapă a unei campanii care vizează să abordeze în viitor și teme precum importanța alimentației sănătoase, efectele negative ale consumului de alcool și tutun și educația sexuală.

Iniţiativă a medicilor rezidenţi

De la începutul proiectului, în 2014 şi până în prezent, asociația a ajuns la peste 4.000 de beneficiari direcți din comunități rurale izolate, oferind servicii medicale gratuite. Afecțiunile cel mai des întâlnite în cadrul consultațiilor au fost cele cardiovasculare, peste 30% dintre pacienți suferind de hipertensiune arterială cu factori de risc asociați pentru infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Asociația Caravana cu Medici este o organizație neguvernamentală înființată de cinci medici rezidenți, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite persoanelor din zonele rurale dezavantajate socio-economic. Până în acest moment, echipa de medici a asociației a înființat 3 centre de lucru în București, Iași, și Cluj, iar activitatea asociației este asigurată prin implicarea a peste 800 de medici și studenți voluntari activi.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă