În România sunt peste 600.000 de persoane diagnosticate cu boli inflamatorii reumatismale, dintre care 2.000 de copii care suferฤ de artritฤ juvenilฤ. Conform specialiลtilor, categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme de afecศiuni musculo-scheletale ce afecteazฤ proporศii semnificative din populaศia ลฃฤrii. Cele mai frecvente boli sunt cele degenerative (artrozฤ, reumatisme abarticulare etc.), dar cele mai invalidante sunt cele inflamatorii articulare, care afecteazฤ probabil aproximativ 3% din populaศia României.
Printre acestea din urmฤ se numฤrฤ poliartrita reumatoidฤ, spondiloartritele ลi artropatia psoriazicฤ, boli frecvente, precum artroza, ศi boli rare ศi foarte rare, precum unele colagenoze, vasculite sau boli genetice. În al doilea rând, unele dintre bolile reumatologice (cele inflamatorii, colagenozele sau vasculitele) au manifestฤri multisistemice.
De aceea, abordarea multidisciplinarฤ joacฤ un rol esenศial în diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice – este concluzia celui de-al 10-lea simpozion naศional „Interferenศe în Reumatologie”, desfฤลurat recent la Cluj-Napoca ลi la care au participat 250 de medici reumatologi din peste 10 specialitฤศi. “Am avut în cei 10 ani întâlniri cu radiologia-imagisticฤ, pneumologia, cardiologia, neurologia, bolile infecศioase, gastroenterologia, obstetricฤ-ginecologie, pediatria, oftalmologia ศi, în sfârลit, anul acesta, cu ortopedia“, a declarat dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie, secretarul general al Societฤศii Române de Reumatologie.
Prevalenลฃฤ crescutฤ în rândul tinerilor
Frecvenลฃa acestor afecลฃiuni în rândul tinerilor ลi populaลฃiei active are un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletale afectând capacitatea de muncฤ a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumฤtate din absenลฃele de la locul de muncฤ ลi de o ratฤ de ลomaj de trei ori mai mare decât în rândul populaลฃiei generale. “Afecศiunile reumatice nu mai sunt de mult boli ale bฤtrâneศii, prevalenศa acestora fiind tot mai mare în rândul populaศiei active, tineri ศi chiar copii. Nerecunoscute ศi mai ales netratate corespunzฤtor, afecศiunile reumatice afecteazฤ abilitatea fizicฤ a bolnavului ศi are implicaศii severe la nivel personal, familial, emoศional ศi psihosocial, de fapt, un impact negativ asupra tuturor aspectelor legate de calitatea vieศii pacientului. ศi la nivelul Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeศean de Urgenศฤ Cluj-Napoca majoritatea pacienศilor internaศi au avut între 15 ศi 64 ani ศi doar o treime aveau peste 65 ani“, explicฤ dr. Simona Rednic.
Consecinลฃe multiple ลi costuri ridicate
Comisia Europeanฤ estimeazฤ cฤ bolile reumatice ลi musculo-scheletale reprezintฤ 50% ca ลi cauzalitate din rata absenteismului profesional ลi aproximativ 60% din rata incapacitฤลฃii permanente de muncฤ. De asemenea, rata ลomajului este de circa 50% în rândul persoanelor cu aceste dizabilitฤลฃi. Prevalenศa bolilor reumatismale va creลte o datฤ cu majorarea duratei de viaศฤ ลi îmbฤtrânirea populaศiei.
Bolile reumatice determinฤ un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adicฤ un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncฤ cauzate de bolile reumatice ลi musculo-scheletale însumeazฤ o pierdere de 650 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce ลi aplicarea timpurie a unor terapii eficace constituie singurele metode de limitare a evoluลฃiei acestor boli.
UTIL
Sfaturi pentru a face faศฤ acestor afecศiuni
– utilizaลฃi comprese calde sau cu gheaลฃฤ în zona afectatฤ;
– eliminaลฃi surplusul de greutate, în caz de supraponderabilitate sau obezitate, care afecteazฤ articulaลฃiile ลi muลchii în special la nivelul genunchilor sau al gleznelor);
– practicaลฃi exerciลฃiile fizice uลoare, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul;
– întindeลฃi constant articulaลฃiile ลi musculatura pentru a preveni rigiditatea;
– faceลฃi bฤi fierbinลฃi cu sฤruri speciale;
– folosiลฃi scaunele cu spฤtare înalte;
– reduceลฃi stresul prin practicarea unor exerciลฃii de respiraลฃie.