25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăSocialAcțiunile unei companii profitabile, PAID ROMÂNIA, subevaluate de KPMG

Acțiunile unei companii profitabile, PAID ROMÂNIA, subevaluate de KPMG

Societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale PAID S.A. a înregistrat, în ultimii trei ani, profit semnificativ.

Un calcul matematic simplu, plecând de la datele financiare ale PAID, ne arată că acțiunile societății s-ar ridica la o valoare de circa 100 milioane de euro.

Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra S.A. (Astra Asigurări) deține 15% din acțiunile PAID, ceea ce, firesc, ar reprezenta o valoare de minimum 15 milioane de euro.

Lichidatorul Astra Asigurări, KPMG Restructuring SPRL, vinde pachetul de acțiuni la PAID deținut de societatea aflată în faliment către Omniasig Vienna Insurance Group S.A., pentru doar 10 milioane de lei.

 

Datele financiare

Potrivit “Raportului auditorului independent”, publicat chiar de KMPG Audit SRL în cazul PAID, Pool-ul a înregistrat în anul 2018, un profit de 38.816.085 lei.

În anul 2019, PAID a înregistrat un profit și mai mare, de 51.227.241 lei.

PAID încă nu a publicat rezultatele financiare pentru anul 2020.

Dacă am aduna profitul net al PAID, din 2019, de aproximativ 51 milioane lei, cu cel de aproape 39 milioane lei, din 2018, și 35 milioane lei, pentru 2020, s-ar obține un câștig de 125 miloane lei pentru societate, în ultimii trei ani.

 

FGA, marele perdant

Cota parte a Astra Asigurări din profitul PAID calculat pe ultimii trei ani ar fi de circa 19 milioane lei, aproape dublu față de oferta Omniasig pentru pachetul de acțiuni.

Un multiplu rezonabil de evaluare este să iei de 10 – 14 ori profiturile nete.

În cazul PAID, acest lucru ar însemna o bandă de evaluare de 400 – 560 milioane de lei.

Astfel, la valoarea PAID de minimum 100 milioane de euro, partea Astra Asigurări, 15%, ar fi între 60 și 84 milioane de lei, minimum 15 milioane de euro.

La vânzarea pachetului de acțiuni PAID al Astra Asigurări către Omniasig, la prețul de doar 10 milioane de lei, marele perdant ar fi chiar statul român, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA România) fiind principalul creditor al societății aflate în faliment.

Interesant este că, potrivit procesului verbal al adunării creditorilor Astra Asigurări, din 22 aprilie 2021, publicat de lichidatorul KPMG în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI), FGA a votat pentru vinderea pachetului de acțiuni PAID de 15% către Omniasig, pentru suma de 10 milioane de lei.

Cotidianul național “România liberă” a adresat o slicitare FGA, pentru a ne preciza cum a stabilit Fondul că oferta Omniasig este corectă.

Până la data publicării prezentului articol, cu toate că a trecut aproximativ o săptămână de la transmiterea solicitării noastre, nu am primit niciun răspuns din partea FGA.

“România liberă” a întrebat, de asemenea, și KPMG, cum s-a stabilit că oferta Omniasig este una corectă pentru prețul pieței, dar lichidatorul Astra Asigurări ne-a spus doar să luăm informațiile din procesul verbal.

De menționat că, tot în cazul unui pachet de acțiuni PAID, de doar 5,5%, deținut de societatea Carpatica Asig S.A., din Sibiu, așa cum a mai aratătat cotidianul nostru într-un articol recent publicat, evaluatorul a stabilit un preț de vânzare de peste 7 milioane de lei.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Copil mort într-un accident produs pe DN2

Un băiat în vârstă de 14 ani a decedat într-un accident rutier care a avut loc în această dimineaţa pe DN 2, în zona...

Copil mort într-un accident produs pe DN2

Un băiat în vârstă de 14 ani a decedat într-un accident rutier care a avut loc în această dimineaţa pe DN 2, în zona...

4 motive pentru care ar trebui să oferiți cadouri personalizate

Lumea continuă să evolueze într-un ritm frenetic și multe lucruri care erau ideale sunt acum considerate „de modă veche”, în timp ce modalități noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII