12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialAbuzul prin forțare la cerșetorie, pedepsit cu 5 ani de închisoare

Abuzul prin forțare la cerșetorie, pedepsit cu 5 ani de închisoare

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de miercuri, o propunere legislativă pentru completarea Codului penal, prin care pedepsele pentru utilizarea minorilor sau a persoanelor cu dizabilităţi pentru cerşetorie au fost majorate.

Nota de adoptare tacită pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 25 aprilie, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.

“Fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă (n.r. – faţă de forma în vigoare 6 luni la 3 ani). (…) Fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani (faţă de 3 luni la 2 ani sau cu amendă). (…) Fapta de a utiliza serviciile (…) prestate de o persoană despre care beneficiarul ştie că este victimă a traficului de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani sau cu amendă (n.r. – faţă de 6 luni la 3 ani sau cu amendă) dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, stipulează modificările propuse a fi aduse articolelor 214, 215 şi 216 din Codul penal.

Iniţiatorii, un grup de deputaţi PNL, susţin, în expunerea de motive, “că societatea românească se confruntă zilele acestea, mai mult ca niciodată, cu recrudescenţa cerşetoriei, în special a celei în care sunt implicaţi minori”.

“Nicio pedeapsă nu este prea mare atunci când este vorba despre asigurarea unei securităţi şi a unei vieţi normale a minorilor. De asemenea, cerşetoria practicată în mod deliberat şi în mod tacit pentru câştigarea unor venituri ilegale reprezintă un fenomen care a scăpat de sub controlul autorităţilor publice, poate şi din cauza lipsei unor mijloace coercitive mai dure”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă