21.1 C
Bucharest
Wednesday, 20 September 2023
HomeSănătateVariola maimuței se apropie de România

Variola maimuței se apropie de România

Variola maimuței se apropie de România, aceasta fiind cea mai recentă problemă sanitară care preocupă comunitatea mondială.

În acest moment, specialiștii internaționali încearcă să liniștească opinia publică. Ei susțin că lumea nu va fi lovită de o nouă pandemie, cum este cea de Covid. Totuși, numărul de infectări cu virusul maimuței este în creștere. La nivelul OMS, până duminică, 22 mai, erau confirmate 92 de cazuri.

Cel mai recent, duminică dimineață, un prim caz de variola maimuței a fost semnalat în Grecia. Pacientul din Grecia ar fi un turist sosit din Marea Britanie. Atât bolnavul cât și persoana care îl însoțea în Grecia au fost transferați la un spital, izolați de alți pacienți. Rezultatul analizelor, care este așteptat luni, ar urma să confirme sau să infirme diagnosticul. Pentru Grecia, care așteaptă un număr consistent de turiști străini, prezența virusului va fi o mare problemă.

Variola maimuței ar fi o boală provenită din Africa – mai exact, din centrul și vestul continentului. De acolo, boala s-a propagat în America de Nord, Europa și Australia. În Africa ar fi deja epidemie. În afara Africii, cel puțin 11 țări au confirmat, în total, circa 80 de cazuri de infectare. Aceste țări sunt Spania, Portugalia, Marea Britanie, Belgia, Italia, Franța, Germania, Suedia, Elveția, Canada, SUA și Australia. În Spania și Portugalia, primele cazuri s-au confirmat în aprilie 2022.

În Marea Britanie, primul caz a fost confirmat la 7 mai, pacientul fiind un bărbat abia venit din Nigeria. Autoritățile sanitare britanice ar fi anunțat că persoanele cele mai predispuse la această infecție sunt bărbați. Până vineri, 20 mai, în Regatul Unit erau cel puțin 20 de cazuri de infectare confirmate.

În România nu este încă raportat niciun caz de infectare cu noul virus. Exista o suspiciune, legată de o pacientă internată la spitalul din Rădăuți, dar Ministerul Sănătății a anunțat că exclude această posibilitate.

Ritmul de infectare ar putea crește pe timpul verii

În Australia, primul caz confirmat a fost al unui bărbat care s-a simțit rău după ce călătorise în Marea Britanie. În SUA, primul caz confirmat a fost la un bărbat care venise din Canada.

Un oficial de la Organizația Mondială a Sănătății, Hans Kluge, director regional pentru Europa, s-a declarat îngrijorat că ritmul de răspândire va crește în perioada acestei veri. Factorul favorizant ar fi întâlnirile cu număr mare de participanți, cum ar fi festivalurile sau petrecerile.

Virusul maimuței se transmite de la om la om, mai ales prin secreții, ceea ce ar însemna o cale de transmitere sexuală. O exprimare folosită de medici pentru posibila cale de transmitere este cea de “contact fizic apropiat”. Noul virus este însă mai puțin contagios decât cel al variolei obișnuite sau decât virusul Covid. Perioada de incubație este de 6 – 13 zile iar simptomele sunt febra sau durerile de cap.

Variola maimuței nu are un vaccin specific

Nu există un vaccin specific împotriva acestui virus african. Totuși, se pare că tratatamentul împotriva variolei obișnuite este eficace, în proporție de 85 la sută, și împotriva variolei maimuței. Până acum nu este confirmat vreun risc de deces din cauza virusului provenit din Africa.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Patronii stației GPL de la Crevedia, aduși din nou în fața procurorilor

Procurorii i-au chemat pe Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă pentru ca în prezența lor să verifice comunicările și mesajele de pe telefoanele mobile. Oamenii legii speră...

Canada ar putea finanța cu 3 mld. dolari noile reactoare nucleare CANDU de la Cernavodă

Guvernul Canadei intenţionează să pună la dispoziţie 3 miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavodă, informează...

Marina Voica s-a iubit nebunește cu un alt celebru solist căruia îi putea fi mamă

Relația dintre Marina Voica și Laurențiu Cazan a durat doar trei ani de zile și s-a terminat la fel de brusc, precum a și început....
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies