20.4 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSฤƒnฤƒtateTroscotul - planta bunฤƒ la toate

Troscotul – planta bunฤƒ la toate

Troscotul este cunoscut pentru calitฤƒลฃile sale terapeutice din vremuri îndepฤƒrtate, ceaiul din aceastฤƒ plantฤƒ fiind benefic în tratarea a numeroase afecลฃiuni.

Plantฤƒ erbacee anualฤƒ, Troscotul (Poligonum aviculare) face parte din familia Polygonaceae, ordinul Caryophyllales ลŸi este cunoscutฤƒ la noi sub mai multe denumiri populare: hericicฤƒ, iarba gฤƒinilor, moลฃul curcanului, târลŸoacฤƒ, troscovฤƒ, troscoลŸel. Este rฤƒspânditฤƒ în aproape toate regiunile temperate din întreaga lume, potrivit www.herbal-supplement-resource.com. În ลฃara noastrฤƒ este rฤƒspânditฤƒ pe aproape toatฤƒ suprafaลฃa teritoriului, de la câmpie pânฤƒ în zona submontanฤƒ. CreลŸte pe terenuri bฤƒtฤƒtorite, în locuri domestice, pe marginea drumurilor, pe terenuri virane, în pârloage sau la marginea pajiลŸtilor.

Este o platฤƒ anualฤƒ de mici dimensiuni (15-20 cm) cu tulpina ramificatฤƒ, care se întinde pe pฤƒmânt. Frunzele de troscot sunt mici ลŸi ovale, cฤƒrnoase ลŸi fragede. Florile sunt verzi-gฤƒlbui ลŸi au marginile petalelor tivite cu alb sau cu roลŸu. Planta are o rฤƒdฤƒcinฤƒ dreaptฤƒ, potrivit gardenns.info, iar seminลฃele ei sunt foarte asemฤƒnฤƒtoare cu cele de hriลŸcฤƒ.

De la troscot se foloseลŸte partea aerianฤƒ ลŸi se recolteazฤƒ în perioada înfloririi, mai-septembrie, prin smulgerea plantei ลŸi îndepฤƒrtarea rฤƒdฤƒcinii. Uscarea se realizeazฤƒ cel mai bine pe cale naturalฤƒ, la umbrฤƒ, aลŸezatฤƒ în strat subลฃire. Planta se mฤƒrunลฃeลŸte chiar înaintea preparฤƒrii. Aceasta se poate pregฤƒti sub formฤƒ de ceai, infuzie, tincturฤƒ sau extracte.

Troscotul conลฃine aproximativ 1% acid silicic total, acid silicic solubil prin decocลฃie; 3-4% taninuri, flavonoide, vitamina C, rezine, ceruri, grฤƒsimi, zaharuri, mucilagii, derivaลฃi antrachinonici, în cantitฤƒลฃi mici, urme de ulei esenลฃial ลŸi alte sฤƒruri minerale, în afarฤƒ de silicaลฃi sau clioxid, potrivit www.herbal-supplement-resource.com.

Ceaiul de troscot este un preparat folosit în scop medicinal, intern sau extern, pentru tratarea mai multor afecลฃiuni. În istoria utilizฤƒrii sale în scopuri terapeutice este consemnatฤƒ folosirea plantei din vremuri îndepฤƒrtate. Medicii antici Dioscoride ลŸi Plinius foloseau aceastฤƒ plantฤƒ pentru tratamentul diareei, oprirea sângerฤƒrii ลŸi în tratarea bolilor respiratorii. În medicina chinezฤƒ naturistฤƒ, planta este folositฤƒ de peste 2000 de ani. Pe vremuri troscotul îลŸi avea locul sฤƒu bine definit ลŸi în alimentaลฃie, folosit atât la prepararea supelor cât ลŸi ลŸi la salate.

Troscotul are proprietฤƒลฃi antiinflamatorii astringente, antidiareice (datoridฤƒ taninurilor), diuretice, cicatrizante (datoritฤƒ acidului salicilic), hipotensive (datoritฤƒ flavonoidelor), sedative, hemostatice ลŸi remineralizante.

Ceaiul de troscot este recomandat a se consuma zilnic (douฤƒ-trei cฤƒni) pentru obลฃinerea unor efecte benefice în tratarea reumatismului, afecลฃiunilor renale, afecลฃiunilor respiratorii, leucoreei, tulburฤƒrilor menstruale, ulcerului gastric, potrivit www.sanatatecuplante.ro. În cazul reumatismului poate fi utilizat ลŸi sub formฤƒ de comprese sau bฤƒi locale.

Rฤƒnile deschise pot fi tratate prin aplicarea de comprese sau bฤƒi locale cu infuzie din aceastฤƒ plantฤƒ. Are rolul de a calma ลŸi dezinfecta rana datoritฤƒ proprietฤƒลฃilor antiseptice ลŸi cicatrizante.

Ceaiul de troscot are efect benefic în afecลฃiuni renale – pietre la rinichi, infecลฃii urinare, litiazฤƒ renalฤƒ, retenลฃie urinarฤƒ. De asemenea, datoritฤƒ siliciului solubil, este recomandat în afecลฃiunile cฤƒilor respiratorii, în special ca antitusiv ลŸi ca mineralizant, dar ลŸi ca adjuvant în tuberculoza pulmonarฤƒ, potrivit medical-help-fast.com. Se recomandฤƒ administrarea sub formฤƒ de infuzie sau decoct din rฤƒdฤƒcinฤƒ douฤƒ cฤƒni pe zi pentru o perioadฤƒ de trei sฤƒptฤƒmâni.

Ceaiul sau decoctul de troscot poate ajuta ลŸi în bolile aparatului locomotor (osteoporoza) deoarece siliciul solubil (organic) ajutฤƒ, alฤƒturi de factorii hormonali, la formarea calciului în oase. Preparatele din plantฤƒ pot fi utilizate ลŸi pentru a preveni aceste boli. Aplicat local prin tamponare, ceaiul determinฤƒ atenuarea ridurilor datoritฤƒ siliciului organic din compoziลฃia sa, care joacฤƒ un rol de catalizator în formarea colagenului ลŸi a elastinei.

Pentru efectele tonifiante ลŸi remineralizante este recomandฤƒ consumarea a douฤƒ cฤƒni de ceai de troscot pe zi pe o perioadฤƒ de 30 de zile.

Infuzia de troscot are efecte benefice în afecลฃiuni ale aparatului cardiovascular, precum insuficienลฃa cardiacฤƒ, edeme cardiorenale, hipertensiune arterialฤƒ. Infuzia de troscot uscat ลŸi mฤƒrunลฃit ajutฤƒ în afecลฃiuni digestive: diaree, dizenterie, ulcer gastric ลŸi duodenal, dispepsii, enterite, hemoragii interne, litiazฤƒ biliarฤƒ, hemoroizi, lipsa poftei de mâncare.

Preparatele din troscot nu ar trebui consumat de persoanelor care urmeazฤƒ tratament cu anticoagulante precum ลŸi de acele persoane care suferฤƒ de varice ลŸi tromboflebite, potrivit www.plante-medicinale.ro.

Cele mai citite

Atletico Madrid dฤƒ lovitura! Stadionul de 350 de milioane de euro รฎศ™i schimbฤƒ numele pentru a treia oarฤƒ

Atletico Madrid a semnat cel mai mare contract de sponsorizare din istoria clubului, schimbรขnd din nou numele stadionului sฤƒu, care va deveni Riyadh Air...

Poศ™taศ™ii, mesagerii amnistiei fiscale: 800.000 de notificฤƒri ajung la contribuabili

Scrisorile de informare vor fi distribuite de Poศ™ta Romรขnฤƒ, รฎncepรขnd de miercuri Notificฤƒrile includ detalii despre cuantumul obligaลฃiilor restante la 31 august 2024, รฎmpฤƒrลฃite รฎn...

VIDEO. Accident Lujerului! Circulaศ›ia tramvaiului 41 este blocatฤƒ

Un accident a avut loc miercuri รฎn Sectorul 6 al Bucureศ™tiului, cรขnd un ศ™ofer a pierdut controlul vehiculului ศ™i a ajuns pe linia de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ