Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trei probleme neuro-pediatrice grave, tratate chirurgical

La ora actuală, medicina oferă soluții chirurgicale performante pentru tumori, epilepsie sau spasticitate pe care le aplică pacienților majoritatea specialiştilor în neurochirurgie.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 20.06.2018 - 16:10

 Schimbarea comportamentului, vărsături dimineața înainte de masă, dureri de cap și pierderea echilibrului - toate sunt simptome care pot anunța prezența unei tumori cerebrale la copii. La fel de îngrijorătoare sunt și convulsiile însoțite sau nu de leșin, care pot fi semne ale epilepsiei. O altă situație gravă este și paralizia cerebrală, care presupune o afectare a unei zone din creier, una dintre consecințele pe termen lung fiind spasticitatea, cu dureri, contracturi musculare și afectarea capacității de mișcare.

 

1. Tumorile cerebrale la copii. Majoritatea tumorilor cerebrale profunde apar în copilărie și pot fi localizate în talamus, hipotalamus și trunchiul cerebral. Dacă în urmă cu 30 de ani, aceste structuri cerebrale profunde erau greu de tratat, astăzi tehnologia rezolvă o parte din probleme, fiind indispensabilă echipelor conduse de neurochirurgi pediatri pentru a îndepărta tumorile cerebrale. Specialiștii recomandă intervenția chirurgicală imediată în 80% dintre cazuri. “Noi folosim neuro-navigația și rezonanța magnetică inter-operatorie, care au influențat succesul intervențiilor mai ales în cazul tumorilor profunde. Să zicem că operăm o tumoare de hipotalamus sau de trunchi cerebral. Unele sunt profund invazive, așa că nu putem vedea cu ochiul
liber marginile tumorii. Cu ajutorul rezonanței magnetice intra-operative putem afla în 12 minute cât de mult am rezecat, unde ne situăm, dacă există riscul de afectare a țesutului vecin sănătos. Acum, putem evalua intra-operator cât de invazivă este tumora și putem extirpa țesutul bolnav, fără a-l afecta pe cel sănătos. La ora actuală, lucrăm cu RMN 3 Tesla intra-operativ”, spune profesorul Memet Ozek, unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume.

 

2. Epilepsia. Se estimează că 50 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de epilepsie, 70% dintre cazuri răspunzând bine la tratamentul medicamentos. În restul situațiilor, specialiștii pot recomanda diverse tipuri de intervenții chirurgicale, după o evaluare minuțioasă a cazului. Crizele repetate de epilepsie din copilărie sunt foarte periculoase, pot afecta potențialul cognitiv al copilului și îi pot pune viața în pericol. “Dacă depistăm exact porțiunea de creier care provoacă criza, putem face rezecția zonei respective. Uneori, e vorba despre suprafețe mai întinse și nu le putem rezeca în întregime. Atunci, putem face emisferotomii, adică întreruperea unor legături dintre porțiuni ale creierului. Există și pacienți cu epilepsie produsă în mai multe zone ale creierului. Să zicem că o zonă declanșează probleme în altă zonă și astfel apar crizele. Așa că întrerup legătura dintre cele două zone care interacționea-
ză și produc criza epileptică. Mai există alte cazuri când extrem de multe zone din creier sunt responsabile pentru epilepsie, cazuri la care putem implanta un stimulator de nerv vag”, completează neurochirurgul de top, fost președinte al Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică.

 

3. Spasticitatea. Aceasta este o consecință a paraliziei cerebrale, care poate fi ereditară sau poate apărea la copii în urma nașterii premature sau a unui traumatism. Programele de recuperare începute cât mai devreme și făcute cu conștiinciozitate până la înche-
ierea procesului de creștere pot da singure rezultate în 50% din cazuri. Pentru celelalte, există și alte soluții, care însoțesc recuperarea. Injecțiile la 6 luni cu toxină botulinică relaxează musculatura și ușurează programele de recuperare. “În unele cazuri, putem recomanda neurotomia selectivă, adică țintim nervii care inervează unii mușchi și îi operăm. Astfel, mușchii primesc mai puține semnale și nu mai sunt spastici. Pentru spasticitatea generalizată, aplicăm rizotomie dorsală selectivă și reducem impulsul primit de la creier în zona spastică. De asemenea, putem implanta o pompă pentru baclofen, un medicament care, de asemenea, poate reduce impulsurile și stimularea anormală”, explică dr. Memet Ozek, care a făcut mii de intervenții pentru copii din întreaga lume cu probleme cerebrale și neurologice.   

Comentarii