12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSănătateTerapia prin mișcare. Ce este și pentru ce afecțiuni sau traumatisme este...

Terapia prin mișcare. Ce este și pentru ce afecțiuni sau traumatisme este recomandată

Terapia prin mișcare sau kinetoterapia este o metodă terapeutică utilizată pentru recuperarea traumatismelor, gestionarea afecțiunilor cronice și îmbunătățirea calității vieții. Această terapie are la bază o serie de exerciții fizice, care permit stabilirea echilibrului dintre un stil de viață sedentar și aglomerat și starea de bine. Descoperă prin intermediul acestui articol care sunt beneficiile terapiei prin mișcare, când este recomandată și cum îți poate îmbunătăți viața.

Ce este terapia prin mișcare?

Terapia prin mișcare, cunoscută și sub denumirea de kinetoterapie este o formă de terapie care implică utilizarea a numeroase mișcări pasive sau active. Mișcările pasive sunt realizate și controlate de către kinetoterapeut, fără ca pacientul să își folosească activ mușchii. Spre deosebire de acestea, mișcările active sunt efectuate de către pacient.

Kinetoterapia este un ansamblu de exerciții, ce poate fi recomandat tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Ședințele de kinetoterapie se desfășoară sub supravegherea unui kinetoterapeut, care stabilește planul terpeutic personalizat pentru fiecare pacient. În funcție de nevoile medicale ale pacientului, kinetoterapeutul alege seturile potrivite de exerciții.

Exercițiile de kinetoterapie pot fi indicate pentru multiple patologii, de la afecțiuni minore, precum o entorsa glezna, până la boli congenitale (luxația congenitală de șold). Paleta de afețiuni ale căror manifestări pot fi ameliorate prin kinetoterapie este vastă. 

Beneficiile kinetoterapiei

Avantajele kinetoterapiei pot fi multiple, dar indiferent de scopul pentru care este recomandată, kinetoterapia îmbunătățește semnificativ calitatea vieții. În funcție de indicația terapiei prin mișcare, aceasta poate fi clasificată în:

  • kinetoterapia profilactică;
  • kinetoterapie curativă;
  • kinetoterapie de recuperare.

În cadrul kinetoterapiei profilactice sunt introduse exerciții care au rolul de a menține sănătatea organismului. Avantajele acestora sunt:

  • creșterea forței musculare;
  • îmbunătățirea flexibilității;
  • îmbunătățirea echilibrului;
  • menținerea unei poziții corecte.

Kinetoterapia curativă este utilizată pentru restabilirea mobilității. În unele situații, kinetoterapia are efect curativ doar dacă este începută din primele stadii de evoluție ale afecțiunii, precum se întâmplă în platfus. Această patologie se caracterizează prin lipsa arcadei plantare, de aceea se mai numește și picior plat.

Kinetoterapia de recuperare este indicată după un traumatism care afectează mobilitatea și determină un disconfort semnificativ. Această formă de terapie permite recâștigarea funcției motorii normale și reduce simptomele neplăcute asociate.

Când este recomandată?

Terapia prin mișcare este recomandată de medic într-o mulțime de situații. Dintre acestea fac parte:

  • accidentele sportive;
  • afecțiunile reumatologice;
  • bolile degenerative;
  • patologiile respiratorii;
  • lombalgia (durerea de spate);
  • tulburările neurologice;
  • întârzierea de dezvoltare neuro-motorie.

Kinetoterapia este indicată și pentru recuperarea după o intervenție ortopedică, fie chirurgicală sau mai puțin invazivă, precum o artroscopie glezna. Astfel, vindecarea este facilitată, postura este îmbunătățită, iar complicațiile sunt mai reduse.

Terapia prin mișcare reprezintă o componentă esențială pentru recuperarea după un traumatism și menținerea unei stări optime de sănătate. Exercițiile propuse de kinetoterapeut sunt adaptate nevoilor fiecărui pacient, astfel încât rezultatele obținute să fie cât mai satisfăcătoare. Dacă te confrunți cu o simplă durere de spate, ai suferit un traumatism sau ești diagnosticat cu o boală degenerativă, nu ezita să consulți o echipă specializată în recuperare medicală.

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă