Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Studiu: Cum își păstrează românii mintea sănătoasă

Cei mai mulți dintre români (39%) afirmă că cititul cărților este principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, la mică distanță urmând practicarea sportului (36%) și odihna prin somn (15%).

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

06.10.2018 - 15:34

Rezultatele cercetării confirmă constatările deja relevate de alte studii, cum ar fi faptul că românii nu acordă o atenție specială cultivării stării de sănătate. Aproape jumătate (47%) dintre respondenți sunt mai degrabă pasivi în acest sens: aceștia afirmă că principalul mod în care au grijă de propria sănătate este să se supravegheze pentru a observa semnalele care ar trebui să îi trimită la medic.

36% dintre respondenți mănâncă sănătos, 30% își supraveghează greutatea corporală și doar 1 din 5 români ia măsuri proactive pentru a-și menține starea de sănătate – cum ar fi controale medicale de rutină, analize realizate periodic sau practicarea sportului, răspunsuri care au înregistrat aproximativ același scor, de circa 20% din totalul respondenților.

Aceeași abordare pasivă poate fi observată și în ceea ce privește îngrijirea sănătății mentale. Astfel, 61% dintre români încearcă să profite de orice ocazie pentru a se relaxa și 44% caută să evite situațiile stresante. Pe de altă parte, ponderea celor care se preocupă activ de starea lor de sănătate mentală este ceva mai ridicată: 48% caută un echilibru între viața profesională și cea personală și 43% își rezervă timp pentru cultivarea propriilor pasiuni. Doar 28% încearcă să doarmă mai mult, în timp ce aproape 1 din 10 conaționali nu face nimic pentru a-și proteja sănătatea psihică.

În ceea ce privește modurile practice în care românii se preocupă de îngrijirea stării de sănătate mentală, cititul ocupă, oarecum surprinzător, primul loc, fiind urmat de practicarea sportului (36%).  Pe de altă parte, cercetarea a relevat cu claritate o altă surpriză majoră: faptul că vizionarea filmelor și a serialelor nu se numără printre modalitățile în care oamenii se îngrijesc să aibă o minte sănătoasă. Ca o concluzie preliminară, este posibil ca efortul implicat de actul lecturii să îi determine pe oameni să considere cititul drept un fel de „antrenament” mental, cu rol de suport în menținerea sănătății psihice.

Deși sunt conștienți de beneficiile cititului și consideră că lectura le menține mintea în formă, 3 din 10 români nu mai știu când au intrat ultima dată într-o bibliotecă, în timp ce 2 din 10 români au vizitat o bibliotecă acum mai bine de 10 ani. Pornind de la statisticile descurajante referitoare la cât de puțin citesc românii și cât de rar vizitează biblioteci, o clinică medicală din București a amenajat biblioteci la intrarea în cabinetele medicale, pentru a atrage atenția asupra importanței cititului pentru echilibrul mental.

 

Internetul, principala sursă de informaţii

Deşi primele informaţii despre o boală le aflăm de la medicul care a pus diagnosticul, fiind persoana care are un rol esenţial în conştientizarea importanţei unui tratament adecvat, un sfert dintre români recunosc că sursa primară de informare este internetul. În cazul afecţiunilor cronice sau severe, un procent relativ mare dintre pacienţi se documentează din articole şi materiale informative publicate online pe site-uri de profil sau din grupurile de suport
virtuale.

 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD