9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSănătateStresul îți poate crește vârsta biologică, spune un nou studiu

Stresul îți poate crește vârsta biologică, spune un nou studiu

Vârsta cronologică se referă la numărul de ani pe care o persoană i-a trăit de la nașterea sa. Pe de altă parte, vârsta biologică se referă la cât de bătrân pare să fie corpul unei persoane în ceea ce privește sănătatea și funcționarea fiziologică. În timp ce prima depinde doar de timp, vârsta biologică poate fi influențată de o serie de factori. Potrivit unui nou studiu, stresul este unul dintre aceștia, deoarece poate crește vârsta biologică.

Un nou studiu, publicat în revista Cell Metabolism, a constatat că vârsta biologică a oamenilor suferă o creștere rapidă ca răspuns la diverse forme de stres. Cu toate acestea, a constatat, de asemenea, că acest lucru poate fi inversat atunci când tensiunea se atenuează.

“Rapoarte anterioare au sugerat posibilitatea unor fluctuații pe termen scurt ale vârstei biologice, dar întrebarea dacă astfel de schimbări sunt reversibile a rămas, până acum, neexplorată”, a declarat co-autorul principal al studiului, James White, de la Facultatea de Medicină a Universității Duke, citat de Healthline.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit ceasuri de metilare a ADN-ului pentru a măsura și a observa modificările vârstei biologice ca răspuns la stres la oameni și șoareci.

Ei au analizat perioadele de traumă la oameni, cum ar fi intervențiile chirurgicale de urgență, recuperarea postpartum și recuperarea Covid-19. Cercetătorii au constatat că respectiva creștere a vârstei biologice a fost restabilită în câteva zile.

Consultant și șef al Departamentului de Medicină Geriatrică, Primus Super Speciality Hospital, a declarat că stresul poate accelera procesul de îmbătrânire biologică, ducând la îmbătrânire prematură.

“Atunci când un individ se confruntă cu stres, organismul răspunde prin eliberarea de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pot crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge. Aceste modificări fiziologice sunt utile pe termen scurt, dar stresul cronic poate provoca daune celulelor și țesuturilor din tot corpul.”

El a mai explicat că telomerii, care sunt capacele protectoare de la capetele cromozomilor, pot fi scurtați de stres, ceea ce poate contribui la îmbătrânirea celulară. “Telomerii scurtați au legătură cu bolile legate de creșterea în vârstă, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare și boala Alzheimer.

Stresul cronic poate duce, de asemenea, la inflamație, care poate contribui la dezvoltarea multor boli asociate cu îmbătrânirea. Prin urmare, gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, exerciții fizice și alte activități de reducere a stresului poate încetini procesul de îmbătrânire”, a declarat Dr. Gurjar.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...
Ultima oră
Pe aceeași temă