14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSănătateȘcoala online și efectele ei în rândul sănătății copiilor. Ce trebuie să...

Școala online și efectele ei în rândul sănătății copiilor. Ce trebuie să știe părinții

Timpul petrecut în fața ecranului poate duce la oboseala ochilor, dureri de cap și dificultăți de concentrare și în final la la degradarea vederii copiilor într-un ritm alarmant.

,,Printre efectele adverse la care sunt expuși copiii care utilizează frecvent ecranele amintesc reducerea comunicării cu cei din jur, slaba dezvoltare a vocabularului, a aptitudinilor motorii, simptome de tip ADHD, contactul vizual redus, scăderea atenției, lipsa creativității, anxietate, depresie, creșterea în greutate, lipsa somnului, expunerea la informații dăunătoare, dureri de spate, performanță scăzută la școală, dar și o serie de probleme oftalmologice cauzate de lumina albastră”, explică dr. Irina Barca, medic specialist oftalmolog în cadrul Centrului de Oftalmologie din Policlinica Primăverii.

Privirea fixă la un ecran pentru perioade îndelungate provoacă urmatoarele probleme de vedere:

Oboseala ochilor

Mușchii din jurul ochiului pot obosi din cauza utilizării continue. De asemenea, pot apărea dificultăți de concentrare și dureri de cap centrate în jurul tâmplei și ochilor.

Vedere încețoșată

Privirea fixă pentru poate provoca spasmul ocular sau spasmul de acomodare, ceea ce înseamna că vederea copilului devine încețoșată atunci când acesta își mută privirea de la ecran.

Sindromul de ochi uscat

Studiile arată că atât adulții, cât și copiii clipesc semnificativ mai rar atunci când se concentrează pe un ecran digital, ceea ce duce la senzația de ochii uscați și iritați.

Astenopie

Este un efect temporar foarte frecvent al utilizării excesive a ecranului, răspândit atât la copii, cât și la adulți. Astenopia este cauzată de o multitudine de factori, inclusiv un dezechilibru al mușchilor extraoculari, insuficiență acomodativă, eroare de refracție necorectată și iluminarea necorespunzătoare. Distanța de privire contribuie la dezvoltarea astenopiei.

Probleme cauzate de lumina albastră a ecranelor digitale.

Majoritatea aparatelor electronice emit raze de lumină albastră ultravioletă. Lumina albastră emisă de ecrane este relativ mai slabă decât razele de lumină albastră emise de soare, care pot deteriora retina. Lumina albastră de la ecrane poate duce la dereglări ale somnului.

,, Printre problemele legate de expunerea la lumina albastră se numără sindromul ochiului uscat, oboseala oculară, vederea încețoșată, creșterea riscului de progresie a miopiei, apariția unor modificări în retină asemănătoare cu degenerescența maculară (o patologie care poate duce la orbire) și instalarea mai rapidă a cataractei”, explică dr. Irina Barca.

Copiii sub 5 ani nu trebuie să petreacă mai mult de o oră pe dispozitivele digitale, iar copiii sub un an nu au voie deloc să fie expuși la aceste dispozitive.

 

Cele mai citite

Impactul Plafonării Prețurilor asupra Ratei Inflației: Analiza Politicilor PSD

Introducere la Contextul Economic Actual Banca Națională a României (BNR) a publicat recent un raport care arată că măsurile de plafonare a prețurilor inițiate de...

Armata Română deschide o nouă campanie de recrutare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a început o nouă campanie de recrutare pentru soldați și gradați profesioniști. Aceasta este a doua campanie de acest tip din...

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă