Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Proiect: vaccinurile, scutite de taxa clawback

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care face publică lista vaccinurilor pe care intenționează să le scutească de taxa clawback. Este vorba de vaccinurile achiziționate în programele naționale de sănătate.

Elena Marinescu 0 comentarii

11.04.2019 - 09:47

Potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, ”se aprobă lista vaccinurilor achiziționate în cadrul programelor naționale de sănătate pentru care deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care sunt persoane juridice române, precum și deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanții legali ai acestora, nu datorează contribuția trimestrială pentru valoarea consumului centralizat de vaccinuri”, cunoscută și ca taxa clawback.

Taxa clawback a fost introdusă în anul 2009, în contextul crizei economice, ca o măsură prin care producătorii de medicamente pot să susţină deficitul de finanţare pentru consumul de medicamente şi vaccinuri. Potrivit estimărilor, în 2019 colectarea acestei taxe va fi a  doua cea mai mare sursă de bani la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, aducând încasări de 3,34 miliarde de lei.  

 

Ordinul MS conține și o anexă cu lista celor 15 vaccinuri:

Adacel (difetero-tetano-pertussis acelular)

Prevenar 13 (pneumococic polizaharidic conjugat 13-valent)

Tetavax (tetanic)

BCG Vaccine (BCG)

Influvac (vaccin gripal inactivat)

Vaxigrip (vaccin gripal inactivat)

Engerix B 20 mcg/1ml (vaccin hepatitic B)

Engerix B 10 mcg/0,5ml

Euvax B Pediatric (vaccin hepatitic B)

Avaxim 80 U pediatric (vaccin hepatitic A inactivat)

Havrix junior 720 (vaccin hepatitic A inactivat)

M-M Rvaxpro (vaccin rujeolic, rubeolic, urlian viu atenuat)

Tetraxim (vaccin difteric, tetanic, pertussis, polio inactivat)

Hexacima (vaccin combinat DTPA-HBV-IPV-HIB)

Infanrix Hexa(vaccin combinat DTPA-HBV-IPV+HIB).

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD