19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSănătatePremieră: Spitalul Militar Central, conectat cu entităţi medicale din peste 100 de...

Premieră: Spitalul Militar Central, conectat cu entităţi medicale din peste 100 de ţări

Statutul de membru al ISfTeH permite SUUMC colaborarea cu alte instituţii de profil, în scopul dezvoltării unui Sistem Informatic de Telemedicină al Apărării, capabil să asigure pacienţilor suport medical specializat de la distanţă şi care să corespundă exigenţelor actuale şi viitoare ale medicinei, în general, şi, în mod special, cerinţelor beneficiarilor şi cadrelor medicale utilizatoare ale diferitelor aplicaţii şi sisteme informatice.

În cadrul acestei organizaţii, Spitalul Militar Central intenţionează să participe, în calitate de membru, în diferitele grupuri de lucru care au ca scop dezvoltarea şi implementarea de tehnici şi tehnologii de telemedicină şi eSănătate pe diferite domenii/ specializări precum: Students; Nurses; Education; Open Source; Chronic Diseases Management; eHealth Economics; Medical and Bio-Informatics; Social Media; Tele-Audiology; Tele-Dentistry; Tele-Dermatology; e-Hispanic; Tele-Urology, dar şi în cadrul altor grupuri, care se vor constitui, în funcţie de evoluţiile din diferite domenii de interes. Până în prezent, în această organizaţie internaţională, aflată în relaţii oficiale de colaborare cu Organizatia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt înscrise entităţi instituţionale din peste 100 de ţări.

 

Între tradiţia istorică şi inovaţiile secolului XXI

Spitalul Militar Central din Bucureşti este una dintre cele mai respectate instituţii medicale româneşti, având în spate 186 de ani de existenţă, în care a reuşit să remodeleze generaţii de profesionişti care au îmbrăcat de-a lungul timpului haina unei duble valenţe – de medic şi de militar. Precursorii actualelor spitale militare (în prezent tot mai puţine pe cuprinsul ţării, ca urmare a scăderii efectivelor militare şi a reducerii numărului de paturi, impuse de reformele actuale ale sistemului de sănătate) se numeau lazarete, denumire având două înţelesuri: de loc izolat, acesta corespunzând spitalelor militare de mai târziu şi, respectiv, de contaminare, care corespundea (parţial) unităţilor profilate pe o patologie conexată bolilor infecto-contagioase.

La 13 septembrie 1831, dată la care pompierii duceau o luptă eroică în Dealul Spirii, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, împotriva a 5.000 de turci, domnitorul ţării l-a însărcinat pe şeful oştirii, spătarul Alexandru Ghica, să organizeze de urgenţă „Spitalul pentru oastea pământească“. Şeful acesteia se conformează şi îi dă doctorului Johann Georg Andreas von Grünau (1784–1857) misiunea să întocmească proiectul spitalului ostăşesc, prima instituţie de acest fel din ţară. Este data oficială de naştere a Spitalului Militar. Sediul a ceea ce avea să se numească, pentru început, „Lazaretul Regimentului 1“ se afla în cadrul Mânăstirii „Mihai Vodă“. În martie 1853, vine în ţară Carol Davila, pe care domnitorul Barbu Bibescu îl numeşte oberştab doctor şi medic şef al oştirii şi al Spitalului Militar. În anul 1895, Spitalul Militar Central a fost primul spital european dotat cu lumină electrică și spălătorie cu aburi. „Proba de foc” a medicilor ce lucrau în Spitalul Militar s-a derulat în anii războiului de reîntregire naţională 1916-1919 asigurându-se îngrijirea miilor şi zecilor de mii de răniţi şi bolnavi. La data de 25 iunie 1941, în timpul  celui de-al Doilea Război Mondial, Spitalul Militar Central îşi schimbă profilul din spital militar de pace în spital mixt de zonă interioară. După anul 1946, Spitalul Militar va parcurge un amplu proces de transformare şi adaptare la cerinţele socio-profesionale, menţinând permanent, în pofida vicisitudinilor vremurilor, un nivel profesional ridicat.

 

Proiecte de modernizare extinsă

Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, general de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, susţine că, în viitor, la unitatea sanitară de elită vor fi reabilitate integral infrastructurile din cadrul procesului de asistenţă medicală de înaltă performanţă, și se va construi un nou corp de clădire cu 12 etaje, dotat cu heliport şi realizat în concordanţă cu cele mai moderne criterii şi standarde aplicate în cazul clinicilor de prestigiu din străinătate, în care se va integra un ansamblu complex de blocuri chirurgicale şi o nouă Unitate de Primire Urgenţe, redimensionate şi structurate conform adresabilităţii din ce în ce mai crescute. De asemenea, vechile pavilioane, unele dintre ele monumente istorice, vor fi renovate şi redistribuite unor secţii care abordează patologia cronică (ex. Dermatologie, Oncologie, Radioterapie, Psihiatrie, Pneumoftiziologie sau Bolile Infecţioase) sau vor căpăta altă destinaţie, cum este cea de acordare de îngrijiri paliative şi geriatrie, dată fiind nevoia unor servicii medicale şi pentru acest segment de populaţie sau de învăţământ. În plus, vor fi construite încă două clădiri noi, respectiv un centru pentru recuperarea neurologică, neuromotorie şi post-traumatică pentru militarii răniţi în teatrele de operaţii, centru care să asigure toate condiţiile pentru desfăşurarea, la înalte standarde, a tuturor programelor aplicate în domeniu şi o bancă de ţesuturi şi organe care să susţină programul naţional de transplant şi care să asigure dezvoltarea capabilităţii de cercetare ştiinţifică. „În memoria înaintaşilor, este o datorie de onoare pentru noi toţi să repunem în drepturi ceea ce pentru unii nu înseamnă, poate, prea mult, dar pentru noi înseamnă totul — cinstirea celor care ne-au fost mentori şi depăşirea performanţelor lor, iar asta nu se poate realiza fără a acorda atenţia cuvenită infractructurii materiale (aparatură şi tehnică de ultimă generaţie), susţinerea performanţei şi excelenţei în formarea tinerelor cadre, prin punerea la dispoziţie a tuturor condiţilor de învăţare a manevrelor medico-chirurgicale”, conchide dr. Florentina Ioniţă-Radu.  

 

 

Premieră românească

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ deţine centrul integrat de medicină nucleară, cel mai performant din Europa, la acest moment, în depistarea afecţiunilor oncologice, cardiovasculare şi neurologice.

 

În 1996, prin atestarea senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, prestigioasa unitate sanitară a fost denumită „Spitalul Clinic Militar Central“.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă