36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSănătateOtita, una dintre bolile de sezon

Otita, una dintre bolile de sezon

Este vorba de un proces inflamator la nivelul urechii, o infecţie micotică dată de microorganisme patogene, care se manifestă prin durere de scurtă durată sau continuă, dar şi cu ameţeală, secreţii, senzaţia de ureche înfundată şi scăderea auzului. Copiii pot face febră, au tulburări de somn şi stare de agitaţie, inapetenţă. După înot, dacă în pavilionul urechii rămâne apă, se pot dezvolta bacterii, virusuri sau ciuperci.

Într-un interviu pentru România Liberă, dr. Răzvan Traşcu atrage atenţia că nu trebuie neglijat faptul că apa poate reprezenta un rezervor de microorganisme (bacterii, virusuri, paraziţi sau ciuperci), deoarece un mediu umed şi cald favorizează înmulţirea acestora. „Prin urmare, trebuie avută mare grijă întotdeauna, indiferent dacă ne referim la apa bazinului (ştrand/piscină), ape naturale (mare, lac natural, ape curgătoare) sau, mare atenţie, la duşurile publice care deservesc spaţiile amenajate pentru scăldat (putem include aici şi jacuzzi, saună etc)”, explică medicul, care precizează că această afecţiune poate să apară atât la copiii, cât şi la adulţii. El a precizat că, deşi clorinarea apei reduce semnificativ numărul microorganismelor care ne pot pune sănătatea în pericol, există bacterii care rezistă ore sau chiar zile în apă clorinată.

Ca măsură de prim-ajutor se recomandă un consult de urgenţă la medicul ORL-ist, pentru confirmarea diagnosticului şi stabilirea tratamentului. Acesta poate fi local şi constă în aplicarea unei mese de tifon imbibată cu o soluţie de antibiotic, picături auriculare cu soluţii antiinflamatoare, dezinfectante şi anestezice, precum şi aspiraţia eventualelor secreţii din ureche. De asemenea, preventiv se pot face spălături cu ceai de muşeţel sau inhalaţii cu uleiuri esenţiale. Este utilă şi eliminarea apei din pavilionul urechii de fiecare dată după duş, după băile în mare sau în piscină, cu ajutorul unui şerveţel, şi se va evita folosirea beţişoarelor de urechi.

Simptome alarmante:

Mâncărime la nivelul urechii externe
Durere la nivelul canalului auditiv 
Înfundarea urechii
Probleme de auz
Ameţeli/febră/greaţă

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă