10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSănătateOMS a aprobat primul vaccin anti-malarie pentru cetățenii din Africa

OMS a aprobat primul vaccin anti-malarie pentru cetățenii din Africa

Organzația Mondială a Sănătății a aprobat primul vaccin anti-malarie, una dintre cele mai letale boli din lume. Serul este menit să salveze anual zeci de mii de copii de pe continentul african.

Malaria ucide milioane de copii, în special nou-născuți. După mai bine de un secol de cercetări, a fost aprobat primul vaccin. Este considerat una dintre cele mai mari realizări în domeniul medicinei. Vaccinul nu este doar o premieră în cazul malariei, dar este și primul dezvoltat pentru o boală parazitară.

Vaccinul se numește RTS,S și și-a dovedit eficiența în timpul testelor, în umră cu 6 ani. Programe-pilot de imunizare s-au realizat Ghana, Kenya și Malawi. De asemenea, OMS recomandă vaccinul în toată Africa Subsahariană.

Există mai mult de 100 de tipuri de paraziți ai malariei, iar vaccinul RTS,S îl vizează pe cel care este cel mai mortal în Africa: plasmodium falciparum. Este nevoie de 4 doze pentru ca vaccinul să fie eficient. Acesta va fi administrat începând cu vârsta de 5 luni, iar o ultimă doză de rapel este necesară în jurul vârstei de 18 luni.

„Din punct de vedere științific, acesta este un progres masiv, din punct de vedere al sănătății publice, este o performanță istorică”, a declarat Dr. Pedro Alonso, directorul Programului Global pentru Malarie al OMS. „Căutăm un vaccin împotriva malariei de peste 100 de ani, acesta va salva vieți și va preveni boala la copiii africani”, a subliniat oficialul.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă