Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O nouă criză a medicamentelor îi pune pe drumuri pe bolnavi

Producătorii de medicamente atrag atenţia că, în doar 4 ani, pacienții români au rămas fără aproape 400 de medicamente inovatoare. La rândul lor, bolnavii oncologici reclamă lipsa citostaticelor care le-ar putea salva viaţa.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 05.02.2019 - 11:54

În perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2019, au fost retrase de pe piață 376 de medicamente inovatoare, dintre care 202 sunt fără alternativă terapeutică, relevă o nouă analiză a Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Iar perspectivele sunt sumbre: criza va continua, 26 de medicamente fiind notificate deja pentru discontinuitate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie. „Numărul din ce în ce mai mare de medicamente care dispar de pe piață reprezintă o dovadă a faptului că soluționarea celor două cauze majore care duc la dispariția lor de pe piață trebuie să devină o prioritate pentru toți cei implicați – politica celui mai mic preț european și taxa clawback, care înregistrează creșteri trimestriale au consecințe majore asupra pacienților. Riscul pentru sănătatea lor este din ce în ce mai mare pentru că pot dispărea în continuare medicamente fără nicio alternativă terapeutică. Suntem într-o perioadă în care România are președinția Consiliului UE, iar în acest context, Ministerul Sănătății are printre priorități accesul pacienților la medicamente. Însă, pacienții români sunt din ce în ce mai departe de standardele europene din domeniul sănătății la capitolul acces la medicamente“, avertizează dr. Liviu Popescu, director ARPIM.

Cu toate acestea, Asociaţia susține măsurile luate pentru identificarea unei noi abordări a taxei clawback prin implicarea în grupul de lucru inter-ministerial înființat anul trecut cu acest scop. De asemenea, consideră că soluția punctuală de a actualiza bugetul anual alocat medicamentelor cu rata inflației, care va intra în vigoare începând cu ultimul trimestru al anului 2018, reprezintă un bun pas înainte. „Considerăm că este crucial ca toate eforturile pentru a crește nivelul de predictibilitate și sustenabilitate ale taxei clawback să continue într-un ritm cât mai alert, iar pentru asta, bugetul alocat medicamentelor trebuie, într-adevăr, actualizat anual. Totodată, ne așteptăm ca autoritățile să acorde în continuare atenție soluțiilor propuse de ARPIM, printre care și eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale“, a adăugat Liviu Popescu.

 

Lipsa citostaticelor, tot fără soluţie

Bolnavii de cancer și asociațiile de pacienți atrag atenția că Ministerul Sănătății nu face nimic și că oamenii sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu. Pacienții așteaptă săptămâni sau chiar luni pentru a prinde un loc liber la terapii sau pentru a beneficia de tratamentul care le salvează viața. Pentru mulți, însă, așteptarea e mult prea lungă și pierd lupta cu boala. Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România trage un semnal de alarmă: „Această criză e continuă, de ani de zile, ea accentuându-se în acest moment, cu dispariția multor medicamente vitale, care fac diferența între viață și moarte. Asigurarea continuității acestor tratamente pe piață e obligația Ministerului Sănătății, care nici măcar nu are bunul simț să răspundă la solicitările noastre, ale pacienților, dând vina pe producători“. Mai mult, el a precizat că mai multe medicamente lipsesc constant. Cine se poate aproviziona din țările vecine o face. Cine poate să se aprovizioneze din UE, unde mai au rude, cunoștințe, o fac, iar cei mai mulți, care nu au nici posibilități materiale, nici nu au aceste cunoștințe mor cu zile“, a mai spus Irimia. Potrivit acestuia, de obicei, 6-7 medicamente necesare pentru tratarea cancerului lipsesc de pe piaţa din România, în condiţiile în care aceste medicamente nu pot fi înlocuite. În replică, Ministerul Sănătăţii admite existenţa unor disfuncţionalităţi în aprovizionare în farmacii, dar promite o strategie pe termen lung, care va cuprinde şi o listă a medicamentelor strategice.  

 

Deşi a fost înfinţat un mecanism oficial de raportare a lipsei medicamentelor din România (www.medicamente-lipsa.ro), acest website este nefuncţional.

Comentarii

loading...