Mutația D614G a coronavirusului Covid-19, caracterizată de cercetătorii americani ca fiind de până la 10 ori mai infecțioasă în culturi celulare, a fost identificată și la pacienții români, anunță un comunicat difuzat, miercuri, de grupul Medlife.
„Această mutație a fost detectată încă de acum două luni, într-un procent majoritar, de 96%, la pacienții din România testați în cadrul studiului desfășurat de MedLife pentru secvențierea genoamelor noului coronavirus”, precizează comunicatul transmis la data de 19 august 2020.
Pe de altă parte, din fericire, „informațiile actuale sugerează că mutația D614G nu reprezintă un factor mai mare de risc pentru mortalitate, așa cum o reprezintă vârsta pacientului sau prezența comorbidităților”.
Datorită faptului ca mutația D614G se află într-o regiune a proteinei care este mai puțin importantă pentru dezvoltarea unui răspuns imun corespunzător, este puțin probabil ca elaborarea vaccinurilor anti – Covid să fie afectată de prezența acestei mutații.
Cu privire la mutația D614G, „de la apariția acesteia – februarie 2020, în multe regiuni din lume a devenit forma dominantă a virusului”, a explicat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator al laboratorului de Biologie Moleculară MedLife și coordonatorul științific al studiului.