12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateModificări legislative pentru încurajarea donării de sânge

Modificări legislative pentru încurajarea donării de sânge

Este vorba de un proiect de lege susţinut de toate partidele, iar dezbaterile au adus în atenţie toate problemele cu care se confruntă centrele de recoltare şi transfuzie sanguină. Astfel, potrivit actului normativ, donatorii de sânge vor primi la fiecare donare un mesaj de mulţumire, iar în momentul în care sângele recoltat se utilizează donatorul va ști că sângele său a ajuns la un pacient care avea nevoie de el. Mai mult, când apar situaţii de urgenţă, cei aflaţi în baza de date vor primi un mesaj de solicitare care va cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesare. ”În România, undeva către 2% din populaţie donează sânge, în condiţiile în care, de exemplu, în Franţa, până la 50% din populaţie a donat o dată sânge în viaţă. Donarea de sânge salvează vieţi, donarea de sânge are beneficii şi pentru donator”, a declarat Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

 

Act benevol sau nu?

Cel mai important beneficiu pentru societate atunci când donezi sânge este că sângele tău poate salva trei vieți. Deși în alte țări donatorii nu primesc alte beneficii pentru donarea de sânge, în România există în continuare această practică, din cauza numărului foarte mic de donatori. Cu toate acestea, Uniunea Europeană a dat României termen până în 2020 să se conformeze directivei care susţine că donarea de sânge trebuie să fie benevolă, exclusiv din altruism. Totuși, dacă nu vor mai fi motivați financiar, potrivit cerinței UE, specialiștii se tem că și mai puțini oameni vor dona sânge, iar România nu este pregătită pentru donarea absolut benevolă.

„Mulţi se prezintă la donare pentru bonurile de 63 de lei şi pentru reducerea la transportul în comun. Plata nu este acceptată în lumea civilizată, suntem singura ţară europeană care are o astfel de răsplată mascată. Este importantă sinceritatea donatorilor, iar dacă aceştia sunt motivaţi financiar, atunci putem pune la îndoială anumite răspunsuri pe care le dau”, declară dr. Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti. În prezent, printre beneficiile la donarea de sânge se numără: o zi de concediu plătit (pentru fiecare donare de sânge, un salariat are dreptul la o zi suplimentară de concediu plătit), analize medicale gratuite (RH, grupa sangvină, hepatită B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice), 7 bonuri de masă în valoare totală de 63 lei, precum şi 50% reducere la călătoriile cu metroul şi mijloacele de transport în comun timp de 30 de zile.

 

Condiții pentru donare sânge

Donatorii vor trebui să aibă cartea de identitate şi micul dejun consumat (un sandwich cu carne slabă, legume şi fructe consistente). De asemenea, este important să nu fumeze înainte şi după donare, timp de o oră. Condiţiile minime pentru donare sunt: vârsta între 18 şi 60 de ani, greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg (femeile), 60 şi 110 kg (bărbaţii), să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, pentru femei – să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală. Înainte de donare va fi completat un formular şi apoi donatorii vor beneficia de un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului şi hemoglobinei etc.), în urma căruia medicii vor decide dacă sunt apţi pentru donare.

 

Aplicaţia Donorium, şanse egale la viață

Realizat de Asociația Smart Society și Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge, proiectul își propune să dubleze numărul de donatori de sânge până în 2025 prin campanii de educare și lansarea unei aplicații de smartphone, precum şi dezvoltarea unei comunități de donatori fideli. Din proiect fac parte cele cinci Centre Inițiatoare de Transfuzie Sanguină din țară: București, Arad, Bacău, Constanța și Ploiești, iar până în septembrie 2019 se vor mai alătura încă 10 centre din țară. Aplicația are ca obiectiv interconectarea nevoilor centrelor de transfuzii cu disponibilitatea donatorilor și facilitarea comunicării dintre aceștia. Până în septembrie 2021, aplicaţia va avea o acoperire naţională integrală. „Sângele nu se cumpără, nu se vinde, el se donează. Dacă vrem să nu mai avem criză de sânge în România, e important să înțelegem că avem nevoie de donatori. Ne dorim foarte mult să putem să lucrăm pe viitor doar în baza programărilor la donare. Acest lucru este benefic și pentru donatori, care vor petrece mai puțin timp să doneze, și pentru doctori, care vor putea avea un flux constant de consultații“, a declarat Doina Goșa.   

 

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore şi celular în două săptămâni.

Unde se poate dona sânge

O persoană poate să doneze în orice Centru Judeţean de Transfuzii din fiecare județ al ţării. În București, există mai multe centre de donare: CTSM Bucureşti – Str. C. Caracaş nr. 2-8, Institutul Clinic Fundeni Bucureşti – Sos. Fundeni nr. 258, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – Splaiul Independenţei nr.16, Spitalul Clinic de Urgenţe Floreasca Bucureşti – Calea Floreasca nr. 8, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti – Str. Calea Plevnei nr.134.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă