Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Medicamentul Smecta - periculos pentru bebeluși şi femei însărcinate sau care alăptează

Agenția Medicamentului din Franța a lansat o alertă în privinţa unui medicament antidiareic foarte utilizat în toată lumea. Medicamentul Smecta ar putea fi interzis, fiind periculos pentru bebeluși, copii mici, femei însărcinate ori care alăptează.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 11.03.2019 - 21:06

Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța a solicitat ca prospectul pentru Smecta și alte medicamente pe bază de argilă recomandate în tratamentul diareii acute să fie schimbat. Totodată, forul medical francez susține că aceste medicamente nu trebuie date copiilor sub doi ani din cauza conținutului de plumb ce poate reprezenta un pericol pentru copiii atât de mici. 

Smecta și alte medicamente asemănătoare, folosite în tratamentul diareii, se eliberează în farmacii fără prescripție medicală, însă riscul de ingerare a unei cantități periculoase de plumb în cazul copiilor sub doi ani poate exista chiar dacă medicamentul este utilizat o scurtă perioadă de timp. Experţii precizează însă că aceasta este o măsură de precauție, neexistând semnalate cazuri de intoxicație cu plumb din cauza utilizării Smecta la bebeluși și copii mici sau a medicamentului generic Diosmectite Mylan. 

Utilizarea Smecta sau a medicamentelor generice din această grupă nu este, de asemenea, recomandată la femeile însărcinate sau care alăptează. În acest context, ANSM a solicitat un studiu Laboratoarelor Ipsen, rezultat care a indicat că nu există niciun risc al prezenţei unei cantităţi de plumb în sânge în cazul adulţilor care s-au tratat cu Smecta timp de 5 săptămâni. 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD