3.4 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSănătateIvermectina, arma fatală împotriva Coronavirusului!

Ivermectina, arma fatală împotriva Coronavirusului!

Ivermectin, ar putea opri creșterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară – determinând apoi eradicarea eficientă a tuturor materialelor genetice ale virusului în 48 de ore.

Cercetătorii sunt acum preocupați să determine doza corectă ce poate fi administrată. Utilizarea Ivermectinei pentru combaterea COVID-19 depinde și de testarea pre-clinică și de studiile clinice, finanțarea fiind necesară urgent pentru progresul lucrărilor, anunță australienii.Ivermectina este un medicament antiparazitar aprobat de FDA (United States Food and Drug Administration), care s-a dovedit a fi eficient în vitro împotriva unei game largi de virusuri, inclusiv virusul HIV, Dengue, Gripa și virusul Zika.Rezultatele studiului au fost publicate la sfârșitul săptămânii trecute în revista ”Antiviral Research”. 

Studiul efectuat în colaborare de Biomedicina Discovery Institute (BDI) de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, cu Peter Doherty Institute of Infection and Immunity (Doherty Institute), a demonstrat că Ivermectina, medicamentul antiparazitar disponibil deja în întreaga lume ucide virusul în 48 de ore.
Dr. Kylie Wagstaff, care a condus studiul, a spus că oamenii de știință au demonstrat că medicamentul, Ivermectin, a oprit virusul SARS-CoV-2 în cultura celulară în nu mai puțin de două zile.
„Am descoperit că este suficientă chiar și o singură doză pentru a se putea înlătura în esență tot ARN-ul (acidul ribonucleic din celule) viral în 48 de ore și că se poate produce o reducere cu adevărat semnificativă chiar și în doar 24 de ore”, a spus dr. Wagstaff.

Foto: Invermectin, un medicament deja folosit în Statele Unite împotriva scabiei și a altor afecțiuni provocate de parazi

Ce este și cât de sigură e considerată Ivermectina?
Ivermectina este un derivat semisintetic al avermectinelor, un grup de lactone macrociclice produse de Streptomyces avermitilis. Ea are o acțiune microfilaricidă în oncocercoză (boală parazitară determinată de Onchocerca volvulus) și reduce numărul microfilariilor fără efectele toxice ale dietilcarbamazinei.
Ivermectina are, de asemenea, o acțiune microfilaricidă în filarioză limfatică și este utilizat în tratamentul acesteia. Ivermectina este activă și în alte helmintiaze. Acesta este utilizată în tratamentul strongiloidozei și a fost încercată în unele infecții cu Mansonella.
În România este folosită exclusive în tratamentul veterinar al unor boli parazitare ale pielii, inclusiv scabia și pediculoza.
În SUA este autorizată pentru tratamentul uman și este folosită sub denumirile comerciale Stromectol și Sklice.
Ivermectina, descoperită în 1975, este deja considerat unul dintre cele mai eficiente și sigure medicamente, conform OMS. Totodată, prețul acestuia e și mai redus decât al altor tratamente.

Australienii trec de la studiile in vitro la testarea pe subiecți umani
Dr. Wagstaff a avertizat că testele efectuate în studiu au fost in vitro și că în acest moment, mulțumită rezultatelor, se poate trece la testele clinice cu subiecți umani: „Ivermectina este foarte utilizată pe scară largă și este văzută ca un medicament sigur. Trebuie să ne dăm seama acum care este doza pe care o putem utiliza la om pentru a fi eficienți. Acesta este următorul pas”, a spus dr. Wagstaff.
„În perioadele în care avem o pandemie globală și nu există un tratament aprobat, dacă am avea un compus care era deja disponibil în întreaga lume, atunci ar putea ajuta oamenii mai devreme. Realist, va fi ceva timp înainte ca un vaccin să fie larg disponibil. Deși mecanismul prin care Ivermectin funcționează asupra virusului nu este cunoscut în întregime, este posibil ca, pe baza acțiunii sale dovedite la alți viruși, să funcționeze pentru a opri SARS-COV-2, upgradând capacitatea celulelor gazdă de a-l elimina”, a spus dr. Wagstaff.
Dr. Leon Caly de la Spitalul Royal Melbourne, cercetător medical principal la Laboratorul de referință pentru bolile infecțioase victoriene (VIDRL) ​​de la Institutul Doherty, unde au fost efectuate experimentele cu coronavirus, este primul autor al studiului.
„În calitate de virolog care a făcut parte din echipa care a fost pentru prima dată să izoleze și să cerceteze SARS-COV2 în afara Chinei, în ianuarie 2020, sunt încântat de perspectiva Ivermectinei de a fi utilizat ca un medicament potențial împotriva COVID-19”, a spus dr. Caly.
Dr. Wagstaff a făcut o descoperire anterioară asupra Ivermectinei în 2012, când a cercetat și probat activitatea antivirală a medicamentului împreună cu profesorul David Jans, de la Monash Biomedicine Discovery Institute. Profesorul Jans și echipa sa cercetează de mai bine de 10 ani efectul administrării Ivermectinei în cazul diferitor virusuri.
Utilizarea Ivermectinei pentru combaterea COVID-19 ar depinde de rezultatele testărilor pre-clinice suplimentare și în cele din urmă ale studiilor clinice, finanțarea fiind necesară urgent pentru a continua progresul lucrărilor, a spus dr. Wagstaff.

Foto: Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv OMS, așteaptă confirmarea rezultatelor de laborator

Ce spun cercetătorii români despre ”medicamentul minune?”
Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie și membru în comitetul executiv OMS, a declarant că așteaptă confirmarea rezultatelor de laborator: „Rămâne să vedem dacă este într-adevăr şi are şi efect antiviral. (…) Una este efectul in vitro, adică în condiţii experimentale, în laborator, şi altceva e ce se întâmplă in vivo”.
În alte ţări sunt în testare pe oameni şi alte medicamente care atacă direct noul coronavirus. Reduc replicarea virală, nu doar simptomele bolii şi inflamaţia care uneori poate fi fatală. În SUA, studiile clinice sunt în stadii avansate. După testul siguranţei, trebuie să treacă şi testul eficacităţii pentru a fi aprobate şi puse pe piaţă.
Profesorul Rafila, membru în comitetul executiv OMS, admite faptul că există ân acest moment mai multe variante de medicamente care se iau în calcul: ”Rămâne să vedem care dintre ele este accesibilă. O să fie vorba probabil şi de un studiu clinic care sigur va include pacienţi din România şi din alte ţări. (…) Ulterior, în funcţie de politica companiei producătoare, acest medicament trebuie să devină accesibil, iniţial prin uz compasional până este aprobat de autorităţile din Statele Unite”.

Foto:380 de persoane infectate s-au vindecat în România prin administrarea câtorva medicamente aprobate inițial pentru HIV, malarie, lupus sau artrită reumatoidă.

Coronavirusul, vindecat în România cu medicamente diverse
Favipiravirul este un alt medicament, dezvoltat în Japonia, și care ar putea fi folosit pe scară largă împotrica coronavirusului. E folosit pentru gripă și e aprobat pentru utilizare clinică încă din 2014. Deocamdată, Favipiravir nu a demonstrat reacţii adverse evidente în studiul clinic. Cel puțin aceasta e concluzia specialiștilor din China. În 2016, Japonia a furnizat Favipiravir și pentru epidemia de Ebola.
O altă variantă discutată este tratamentul cu plasmă recoltată de la cei vindecaţi, cu anticorpi împotriva noului coronavirus.
În România, 380 de persoane au scăpat de virus, prin administrarea câtorva medicamente aprobate pentru HIV, malarie, lupus sau artrită reumatoidă. Iniţial, centrele pentru Covid au aplicat scheme terapeutice diferite, primite de la institutul Matei Balş, după care spitalele au trecut la un protocol unic, dar fac diverse combinaţii în scehemele de tratament, în funcţie de gravitatea bolii.
 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU