15.9 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeInternaționalInfecțiile fungice se răspândesc în SUA într-un ritm "alarmant", spune CDC

Infecțiile fungice se răspândesc în SUA într-un ritm “alarmant”, spune CDC

O infecție fungică mortală, greu de tratat, se răspândește rapid, într-un ritm “alarmant”, afirmă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cazurile din SUA aproape că s-au dublat în 2021, de la 756 la 1.471, precizează raportul CDC, notează BBC.

Oamenii sănătoși nu sunt expuși riscului de Candida auris, dar cei cu un sistem imunitar slab sau care folosesc dispozitive medicale precum ventilatoarele sau cateterele pot suferi boli grave sau pot muri.

Majoritatea cazurilor testate au fost imune la tratamentul antifungic.

Din acest motiv, CDC a numit-o “amenințare urgentă la adresa rezistenței antimicrobiene”. Mulți pacienți se află în spitale și cămine de bătrâni.

Unul din trei pacienți cu infecții invazive moare, dar poate fi dificil de evaluat rolul exact pe care Candida auris l-a jucat în cazul pacienților vulnerabili, a declarat epidemiologul CDC, Dr. Meghan Lyman, autorul principal al raportului.

Infecția a fost raportată pentru prima dată în SUA, în 2016. Cea mai rapidă creștere a numărului de cazuri a fost între 2020 și 2021, potrivit datelor CDC, care au fost publicate în “Annals of Internal Medicine”.

Un alt motiv de îngrijorare a fost creșterea numărului de cazuri care au devenit “rezistente la echinocandine”, care este medicamentul antifungic cel mai recomandat pentru tratamentul infecției.

CDC atribuie această creștere unei slabe prevenții a infecțiilor în unitățile sanitare și eforturilor sporite de depistare.

De asemenea, este posibil să se fi agravat din cauza presiunii exercitate asupra sistemelor de sănătate publică și de asistență medicală în timpul pandemiei Covid-19.

Dr. Lyman, a declarat pentru CBS News că această creștere “subliniază necesitatea unei supravegheri continue, a unei capacități de laborator extinse, a unor teste de diagnosticare mai rapide și a respectării măsurilor de prevenire și control al infecțiilor dovedite”.

Și în alte țări s-a înregistrat o creștere a cazurilor de Candida auris.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a inclus-o pe lista sa de “agenți patogeni fungici prioritari”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă