Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inedit în România: satul Alzheimer

Un Centru de Excelenţă pentru Diagnosticarea şi Tratamentul Demenţei Alzheimer în cadrul căruia va fi construit şi un „Sat Alzheimer“ va fi înfiinţat la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi cu fonduri europene, proiectul fiind declarat eligibil.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 09.05.2019 - 19:45

Unic în România, proiectul are o valoare de 1,4 milioane de euro şi va intra în următoarea etapă a procesului de evaluare şi selecţie, cea tehnică şi financiară. „În acest moment în România nu există un sistem standardizat privind prevenţia şi asistenţa pacienţilor cu demenţă Alzheimer. Proiectul propus de noi, o premieră pentru ţara noastră, este structurat atât pe depistarea pacienţilor în stadiul de pre-demenţă a bolii Alzheimer prin screening populaţional. Acest lucru este posibil prin determinarea cantitativă din sânge a unor biomarkeri biochimici.

Coordonatori vor fi prof. dr. Roxana Chiriţă şi doctorul Brânduşa Vornicu. Pe de altă parte, ne propunem construirea unui «Sat Alzheimer» la secţia exterioară Bârnova a Institutului. Acesta va fi construit şi va funcţiona după modelul olandez pentru asistenţa pacienţilor cu Alzheimer în stadiul II, stadiul mediu de evoluţie a bolii“, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului, potrivit Agerpres. El susţine că înfiinţarea unui astfel de centru este necesară, în condiţiile în care, anul trecut, la Socola au fost înregistrate 4.322 cazuri de demenţe, dintre care 573 cu Alzheimer.

Centrul va fi un spaţiu special amenajat pentru pacienţi, oferindu-le acestora un stil de viaţă cât mai normal posibil din punct de vedere fizic. Locul va reprezenta un mediu prietenos în care pacienţii să nu realizeze că viaţa lor s-a schimbat, un mediu care să le ofere activităţi pe care le-au practicat cu plăcere înainte de îmbolnăvire, un loc unde să le fie redată demnitatea umană. Personalul medical
nu va purta halate albe, iar persoanele care vin în contact cu pacienţii vor fi ergoterapeuţi, psihoterapeuţi, psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi şi medici.

Pacienţii, însoţiţi de ergoterapeuţi, vor face zilnic cumpărături în magazinele construite în „sat“, vor pregăti micul dejun şi cina. În cadrul acestui centru se va crea un nivel ridicat de normalitate pentru pacienţi, care vor putea să meargă la cumpărături, să gătească, să stea pe o bancă în parc, să bea o cafea la o terasă, să picteze, să cânte la pian, să socializeze în siguranţă, fără a se confrunta cu riscurile din „lumea reală“. Valoarea întregului proiect transfrontalier depus de Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi şi Spitalul de Psihiatrie Bălţi, din Republica Moldova, se ridică la aproape 1,8 milioane de euro, din care 1,4 milioane de euro revin Institutului de Psihiatrie Socola, iar 346.350 de euro Spitalului de Psihiatrie Bălţi.   

 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD