26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSănătateFalsă soluție în criza sanitară. Medicamente care nu se exportă sunt interzise...

Falsă soluție în criza sanitară. Medicamente care nu se exportă sunt interzise la export

O serie de medicamente care nu se exportă sunt interzise la export, iar această decizie este doar o falsă soluție pentru a rezolva criza de medicamente în România.

Acest punct de vedere este transmis, la data de 9 ianuarie 2023, de Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM). Această asociație contestă măsura propusă de Ministerul Sănătății, privind suspendarea temporară a distribuției în afara teritoriului României, pe o perioadă de 6 luni, a unor medicamente antibiotice și antitermice cu administrare orală.

Unele medicamente care nu se exportă nu se vând nici în România

„În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanță activă există alternative generice disponibile în număr mare în piață. Din analiza noastră a Canamed (Catalogul Național al prețurilor medicamentelor), reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanțe active propuse pentru a fi suspendate la export, nu se exportă, pentru alte două substanțe active din listă nu este aprobat un preț, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puțin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România. Preparatele pe bază de ibuprofen și paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimportivă, unele se importă paralel”, precizează ADEM.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă