Foto: Inquam Photos

Elevii și părinții sunt puși pe drumuri pentru a cere acte inutile, susțin medicii de familie

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) din România anunță că, ,în contextul noului an școlar, elevii și părinții sunt trimiși la medicii de familie pentru a obține de la aceștia acte inutile.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.09.2020 - 18:08

Cererile școlilor, adresate tuturor elevilor care încep anul școlar, de a aduce de la medicii de familie avize epidemiologice şi adeverinţe pentru sport "exced legislaţia în vigoare", a anunțat, joi, 10 septembrie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).

"Astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil", afirmă SNMF într-un comunicat de presă difuzat joi.

Potrivit SNMF, "în conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul nr. 5298/2011, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe: a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive; b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.".

Pe de altă parte, "adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învăţământ (la intrarea în grădiniţă, clasa I-a, clasa a Va şi clasa a IX-a) şi se eliberează la data efectuării examenului de bilanţ tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an şcolar".

Din aceste prevederi reiese că adeverinţa medicală nu este necesară tutoror elevilor care încep anul școlar, ci doar acelora dintre ei care încep un nou ciclu de învățământ.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că aceste documente medicale nu vor trebui prezentate de elevi în prima zi a anului școlar (14 septembrie) ci de-a lungul primei săptămâni a anului școlar, pentru a evita supraaglomerarea cabinetelor medicale, în aceste zile, cu persoane care cer adeverințe.

Comentarii