14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSănătateDurerea de spate – tot ce trebuie sa stii despre cauze (P)

Durerea de spate – tot ce trebuie sa stii despre cauze (P)

Durerea de spate, cunoscuta si sub denumirea de dorsalgie, este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate. Pana la 80% dintre oameni sufera, la un moment dat in viata, unul sau mai multe episoade de durere de spate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Expertii vorbesc chiar despre „un flagel al societatii moderne” atunci cand se refera la incidenta crescuta a durerii de spate in randul populatiei.

Pentru a intelege mai usor cauzele durerii de spate se impun cateva explicatii despre coloana vertebrala.

Scurta lectie de anatomie a coloanei vertebrale

Durerile de spate pot fi localizate in diferite segmente ale coloanei vertebrale. Vorbim despre cervicalgie pentru dureri la nivel cervical (ceafa) sau despre lombalgie pentru dureri la nivel lombar (partea inferioara a spatelui).

Coloana vertebrala este alcatuita din 24 de vertebre mobile: 7 cervicale, 12 dorsale sau toracice si 5 lombare, carora li se adauga vertebrele fixe: sacrumul si coccisul. Vertebrele mobile sunt legate intre ele prin discurile intervertebrale, constituite dintr-un inel de cartilaj fibros si un nucleu gelatinos, care fac posibile miscarile coloanei vertebrale si joaca un rol important in amortizarea socurilor.

Prin centrul vertebrelor trece canalul rahidian, in care se afla maduva spinarii, parte esentiala a sistemului nervos central.

De-a lungul coloanei vertebrale exista ligamente si muschi puternici care intaresc si sustin structura de rezistenta a trunchiului.

Durerile de spate apar atunci cand survin anumite disfunctii, deteriorari sau traumatisme la nivelul anumitor structuri ale coloanei vertebrale. Iata despre ce ar putea fi vorba.

Durerea de spate de origine osteo-articulara

Aici este implicata uzura articulatiilor. In miscarile zilnice, articulatiile vertebrale sunt supuse unor forte semnificative, mai ales in cazul vertebrelor lombare. Miscarile repetate si nepotrivite, ridicarea de greutati, obezitatea, expunerea la frig si umezeala conduc la uzura cartilajelor situate intre vertebre si provoaca artroza – cea mai frecventa boala reumatismala degenerativa. Artroza este o cauza frecventa a durerii de spate, dupa varsta de 40 de ani. Durerile provocate sunt cronice, difuze, se accentueaza noaptea si in stare de repaus prelungit. Provoaca rigiditate dimineata la trezire.

Pentru ca favorizeaza aparitia unor deformari osoase, numite osteofite sau ciocuri, artroza poate fi responsabila si de afectari la nivelul retelei de nervi. Atunci, durerea este ascutita, resimtita ca o descarcare electrica. In stadiu avansat, artroza poate responsabila si de ingustarea canalului rahidian, numita stenoza lombara. Pe langa durere in zona lombara, apar tulburari de mers, picioare grele, postura aplecata a corpului.

Durerea de spate de origine inflamatorie

Bolile reumatismale inflamatorii pot afecta si coloana vertebrala. Este cazul spondilitei anchilozante, o boala autoimune care se manifesta prin pusee de artrita si prin inflamatie a tendoanelor si ligamentelor. Partea de jos a coloanei si articulatia sacro-iliaca sunt localizarile frecvente ale acestei boli, care afecteaza preponderent pacienti tineri. Se caracterizeaza prin durere cronica lombara si senzatie de anchilozare dimineata, care se amelioreaza dupa miscare.

Durerea de spate de origine nevralgica

Dureri de origine nervoasa sau nevralgiile corespund unei compresii sau „ciupituri” la nivelul nervilor spinali. Aceste dureri sunt provocate de o hernie de disc sau de osteofite.

Hernia de disc este provocata de protuzia (hernierea) unei parti a nucleului intervertebral. Ea survine cand un disc este degradat, fisurat sau ca urmare a unui traumatism. Durerea este persistenta, mai intensa in timpul efortului si se poate ameliora in repaus. Afecterea unui disc din zona lombara poate cauza durere care se lasa spre sold, coapsa si picior, uneori insotita de furnicaturi, amorteli sau chiar parestezii. Afectarea unui disc din regiunea cervicala poate cauza dureri la miscarea gatului, in zona umarului, bratului si degetelor.

Durerea de spate de origine musculara

Cunoscuta si sub denumirea de lumbago, aceasta durere poate surveni brusc dupa o miscare gresita sau dupa un efort fizic crescut. Durerea este ascutita, intensa si imobilizanta. Adesea este afectata doar musculatura lombara, fara afectare articulara sau discala. Se observa o inflamatie importanta a muschilor si a ligamentelor coloanei. Durerea este accentuata de miscare si calmata in repaus la pat, ceea ce determina persoanele respective sa ramana la orizontala.

Alte cauze ale durerii de spate

O boala frecventa care determina dureri de spate, desi poate afecta si alte parti ale organismului, este osteoporoza. Asa-numita “boala a oaselor fragile”, caracterizata prin reducerea densitatii osoase, poate afecta orice parte a scheletului, inclusiv vertebrele. Aceasta localizare este prezenta mai ales in cazul femeilor, in special dupa menopauza.

Deformarile coloanei vertebrale (scolioza, cifoza, lordoza) pot provoca dureri de tip reumatismal, disconfort, scaderea mobilitatii pe masura inaintarii in varsta.

Durerea de spate poate aparea si in boli care nu au legatura cu sistemul musculo-scheletic. Ea poate fi prezenta in unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de pancreas sau cancerul de rinichi. Unele tumori benigne sau maligne la nivelul coloanei vertebrale pot provoca de asemenea dureri de spate.

Retineti! Consultul medical este absolut necesar pentru a diagnostica si trata corect orice durere de spate. Cauzele pot fi atat de numeroase incat numai medicul, dupa analize si investigatii, este in masura a preciza despre ce este vorba si cum poate fi rezolvata problema.

Mai multe informatii despre alte afectiuni medicale puteti afla pe site-urile SfaturiMedicale.ro si Cancer360.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

VIDEO. Ciolacu, despre plata pensiilor înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că plata pensiilor înainte de Paşte este "în grafic"."Încep cu anunţul că suntem în grafic, astfel încât pensiile să...
Ultima oră
Pe aceeași temă