12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSănătateDermatoscopia în diagnosticul alunițelor voluminoase (în relief)!

Dermatoscopia în diagnosticul alunițelor voluminoase (în relief)!

Alunițele voluminoase (în relief) pot fi uneori deranjante din punct de vedere estetic, alteori ele pot ascunde serioase probleme medicale.

Când este cazul să ne îngrijorăm, cum aflăm diagnosticul alunițelor voluminoase (în relief) și când este ideal să le excizăm, aflăm de la Dr. Amalia Anghel, medic primar dermato-venerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București.

Alunițele voluminoase sau nevii papilomatoși, denumiți și nevi dermici, sunt formațiuni proliferative pe suprafața pielii fie de culoarea pielii, fie pigmentați – maronii, bruni, negri.

O parte dintre nevi sunt congenitali, apăruți în copilărie, până la vârsta de 5 ani, aceștia prezetand un risc oncologic redus. În ultimii ani însă, s-a constatat că melanomul poate apărea la orice vârstă și pe o aluniță congenitală papilomatoasă.

Cum se excizează alunițele voluminoase?

Dr. Amalia Anghel: “Alunițele pot fi îndepărtate prin ablație cu laser cu condiția să fie evaluate dermatoscopic în prealabil și numai dacă diagnosticul este unul de benignitate. Chiar și așa, există situații în care alegem să facem examen histopatologic și să prelevam întreagă leziune de la nivelul pielii cu o lama, așa numita “biopsie shape”. Baza leziunii se distruge cu laserul, astfel încât în urmă rămâne o zonă de arsură ce urmează a fi vindecată sub tratament local, uneori cu protecția unui antibiotic topic. Procedura se efectuează sub anestezie locală cu xilină, durează doar câteva minute, durerea apare doar în primele secunde, pentru că apoi să dispară complet. Crusta se va stabiliza și va dispărea în aproximativ două săptămâni, lăsând în urmă o zonă roșiatică care, dacă tratamentul laser a fost efectuat corect, nu va lăsa pe termen mediu-lung nicio urmă reziduală, în acest scop utilizandu-se un gel siliconic cicatrizant.”

Comparativ cu metodele vechi precum electroablația sau terapia cu azot lichid, laserul ablativ cu dioxid de carbon – Co2 are rezultate net superioare: inflamația este redusă, vindecarea/epitelizarea fiind mult mai rapidă și fără semne reziduale. Aceste avantaje nu pot fi obținute prin metodele vechi de lucru.

Toamna, anotimpul ideal să intervenim asupra alunițelor nedorite

Acești nevi pot fi îndepărtați, în principiu, în orice anotimp, inclusiv vara, când procesul de epitelizare este un pic mai anevoios din cauza transpirației și când riscăm o suprainfecție. Mai mult decât atât, dacă expunem la soare fără protecție corectă o leziune roșiatică, în proces de vindecare, riscăm o hiperpigmentare – apariția unei pete în locul acestei leziuni.

Aceste riscuri dispar odată cu răcirea vremii, toamna fiind anotimpul când putem recurge fără griji la acest gen de procedură.

Diagnosticul de certitudine și tehnologia avansată ne ajută să îndepărtam orice aluniță voluminoasă care ne deranjează printr-o singură intervenție, o singura ședință cu laserul CO2.

Laserul CO2 poate fi utilizat exclusiv de către cadrele medicale de specialitate. El se adresează pacienților ce prezintă cicatrici postacnee – cicatrici atrofice vechi, hiperpigmentare, cicatrici hipertrofice, pori dilatați.

Leziunea este dermică, deci celulele sunt în cel de-al doilea strat al pielii, iar pentru ca noi să ne asigurăm că am ablat/distrus toate celulele de componență, ar trebui să scoatem în întregime dermul. Ori dermul este stratul de susținere și de fermitate, responsabil de procesul de cicatrizare. Prin urmare, dacă scopul este să scoatem leziunea total, vom avea un semn rezidual consistent, care poate depăși marginile leziunii inițiale. Ori dacă această leziune este dispusă într-o zonă accesibilă ușor ochiului – față, gât etc, acest lucru nu este tocmai de dorit. Din pricina faptului că nu putem face asta în orice circumstanțe, avem parte uneori de recidive. Eu personal pledez pentru examen histopatologic inițial, astfel încât să nu avem dubii de diagnostic și să avem un pacient calm și relaxat.”, explică medicul dermatolog de la Skinmed Clinic, centrul de excelență dermatologie București.

Când cerem o evaluare la cabinetul dermatologic?

Unii dintre noi au alunițe “norocoase”, adică proeminente, de când ne știm. Unele sunt inofensive și nici nu ne deranjează din punct de vedere estetic. Se întâmplă ca alte alunițe să apară pe parcursul vieții. Cum știm dacă sunt sau nu sunt periculoase și cum putem afla diagnosticul alunițelor voluminoase?

Dr. Amalia Anghel: Orice leziune, orice nev dermic trebuie evaluat clinic și/sau dermatoscopic. De principiu, există două mari categorii de leziuni – leziuni proliferative pigmentare, care sunt leziuni în relief, leziuni papilomatoase muriforme sau andome, adică acei nevi dermici. Din păcate, uneori, aceste leziuni proliferative pot fi tumorale. Practic, atât leziunile care se transformă clinic, vizibil – cu modificarea formei, dimensiunii, culorii și suprafeței, cât și cele care nu pot fi percepute cu ochiul liber, trebuie obligatoriu evaluate dermatoscopic, adică la nivel micro! Excizia chirurgicală și examenul histopatologic trebuie să clarifice diagnosticul care, chiar dacă este malign, adică melanom, este insiduu, vindecabil prin excizia chirurgicală corectă. Prin urmare, dermatoscopia este cea care aduce claritate și tranșează diagnosticul între benign (nevii care pot fi tratați prin terapiile laser) și malign.

Între benign și malign există o zonă de “gri”, unde doar ochiul vigilent și experiența medicului poate interveni corespunzător. “Leziunile nodulare pigmentare solitare trebuie excizate obligatoriu, deoarece pot ascunde un diagnostic malign. Cu ajutorul dermatoscopiei ne lămurim asupra specificității fiecărei leziuni evaluate sub lupă.”, adaugă medicul.

Avem șanse de vindecare dacă descoperim malignitatea în stare incipientă?

Există mai multe tipuri de cancereale pielii, dar cele mai cunoscute sunt carcinoamele și melanomul. Carcinoamele sunt cancere ale pielii cu un prognostic mult mai blând, de cele mai multe ori fără implicații majore, vitale.

Melanomul, în schimb, este cel mai “fioros” tip de cancer. De ce? Pentru că poate apărea atât pe leziunile, pe alunițele pe care noi le avem deja, cât și oriunde pe suprafață pielii unui pacient “bogat” în alunițe (80% dintre melanoame apar pe piele de novo). Prin urmare, atunci când avem multe alunițe sau istoric familial personal, trebuie să realizam controale regulate, să facem periodic dermatoscopia de control. Prin monitorizarea regulate a întregii suprafețe, toate leziunile sunt identificate și urmărite în evoluție, astfel încât medicii să poată interveni la timp și eficient. Leziunile care în evoluție sângerează sau ulcerează, înseamnă că ne prezentăm la medic cu o tumoră în stadiu avansat. Din păcate, prognosticul vital este afectat. Tocmai de aceea este necesar să ne prezentăm preventiv la cabinetul dermatologic, astfel încât să nu ne riscăm viață. Prin urmare, dermatoscopia ar trebui să intre în rutina anuală a oricărui om, pacientul cu risc având indicații de reevaluări la șase luni, uneori chiar și la trei luni (preponderant la pacienții noi, cei care nu au beneficiat deloc de monitorizare).

Există patru categorii de pacienți la risc:

pacientul cu peste 100 de alunițe; pacientul cu peste 50 de nevi displazici; pacientul cu istoric personal de melanom și cel cu istoric familial. Aceștia trebuie să se prezinte cu rigurozitate la controlul dermatoscopic. Pentru că un cancer descoperit în stare incipientă îți oferă 90% șanse de vindecare!”, subliniază Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie Skinmed Clinic.

țe voluminoase
Cele mai citite

O nouă piață foarte mare de desfacere pentru România

Autorităţile române vin cu vești foarte bune pentru crescătorii de ovine din România, care vor avea foarte curând o nouă piață de desfacere....

Burduja se anunță candidatul PNL la Primăria Capitalei. VIDEO

Într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, președintele PNL București, este prezentat drept candidatul liberalilor pentru Primăria Capitalei. “Cândva...

Matematica, piatra de încercare pentru elevi la simularea examenelor de Evaluare Naţională

Matematica a constituit piatra de încercare pentru elevi la simularea examenelor de Evaluare Naţională. Nu de alta, dar mai puțin de jumătate au...
Ultima oră
Pe aceeași temă