Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dermatita atopică la copii: cauze și soluții

Dermatita atopică este o boală frecventă, care apare la 25% din copii și la peste 10% din adulți.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2019 - 18:30

În apariția bolii sunt implicați multipli factori intrinseci și extrinseci: alergeni alimentari și de mediu, terenul ereditar, genetic, alături de perturbările barierelor cutanate. Se consideră că un dezechilibru imunitar ar fi cauza, și anume modificarea raportului LTh1/LTh2 în favoarea ultimului și creșterea interleukinelor IL4, IL5, și TSLP. Microbiomul cutanat (ansamblul de microorganisme prezente în țesutul cutanat, comensal și simbiotic) este un factor recent discutat, cuplat cu imunitatea înăscută.

”Multipli factori intervin în dermatita atopică: bariera cutanată, pătrunderea trasepidermică mai ușoară a microorganismelor, prevalența <Stafilococus aureus> la nivelul <pielii atopice>, importanța imunității cutanate înnăscute și a imunității adaptative care modulează inflamația cutanată. Biofilmul bacterian, care este un aglomerat bacterian, este responsabil de activarea imunitară cu producerea de citokine inflamatorii (TNFα și mediatorii pruritogeni). Concluzia este că microbiomul are rol în dermatitele atopice”, explică prof. dr. Georgeta Sinițchi, Centrul Medical Alergologic ”Atopia” Iași.

 

Conferința de Imuno- Onco- dermatologie

Mai multe subiecte legate bolile copiilor și cauzele acestora vor fi discutate în cadrul Conferinței de Imuno - Onco- Dermatologie, care va avea loc în perioada 18- 21 septembrie 2019 la Hotel Caro (București). Evenimentul, organizat de Asociația Română de Imuno-Dermatologie și Societatea de Imunologie din România, va dezbate, timp de patru zile, teme precum „Imunologia (tot) mai aproape de adevăr” (18 septembrie), „Imuno-dermato-pediatria la granița colaborării între pediatri, imunologi, dermatologi și alergologi” (19 septembrie), ”Actualități în imuno-dermato-oncologie” (21 septembrie), etc.

Manifestarea, care va marca cea de-a 48-a Conferință a Societății de Imunologie din România și cea de-a 3-a Conferință a Asociației de Imuno-Dermatologie, este creditată EMC pentru membrii CMR  (23 credite) și OBBCSSR. Programul științific al Conferinței este disponibil pe www.imuno-dermatologie.ro/conferinta3/.  

Comentarii