6.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSănătateDe ce apar durerile de umeri și când e cazul să consulți...

De ce apar durerile de umeri și când e cazul să consulți un medic

Durerile de umeri sunt o problemă frecventă care apare dintr-o varietate de motive, inclusiv suprasolicitarea musculară, leziuni, postură incorectă sau afecțiuni medicale subiacente. În majoritatea cazurilor, aceste dureri pot fi gestionate cu odihnă, fizioterapie și modificări ale activităților zilnice. Cu toate acestea, în unele situații, durerile de umeri pot fi semnul unor afecțiuni mai grave, iar în acest caz, este nevoie de consultul unui medic. Iată cele mai comune cauze ale durerilor de umeri și când trebuie să consulți medicul.

Bursitele

Bursitele reprezintă inflamația sau iritarea bursei, un mic săculeț cu lichid care se află între tendoanele sau ligamentele și oasele din articulații, inclusiv în zona umărului. Această inflamație apare din cauza suprasolicitării sau leziunilor. Bursita umar (subacromiala) este o formă specifică a bursitei de umăr și se află între tendoanele musculare și oasele din zona umărului, în special sub osul acromion (partea superioară a omoplatului).

Este important consultul unui medic pentru evaluarea și gestionarea adecvată a bursitelor la umăr. Un medic poate asigura îngrijirea corespunzătoare pentru a reduce durerea, inflamația și disconfortul.

Umărul dislocat

Un umar dislocat este o sursă gravă a durerii de umăr și necesită consultul unui medic. Acest lucru cauzează dureri intense, inflamație și limitarea mișcării umărului.

Medicul specialist va repune umărul în locul corect și va evalua și trata eventualele leziuni concomitente. Ignorarea sau amânarea tratamentului poate agrava afecțiunea și reduce funcționalitatea și mobilitatea umărului pe termen lung.

Osteoartrita

Osteoartrita sau osteoartroza, este o afecțiune degenerativă a articulațiilor care poate afecta oricare articulație a corpului, inclusiv articulația umărului. Această boală provoacă degradarea cartilajului de la articulația umărului, ceea ce crește forța de frecare dintre oase. Principalele simptome ale osteoartritei la umăr includ durere de umar, rigiditate, inflamație și limitarea mișcării articulației.

Consultul medical este important pentru a confirma diagnosticul de osteoartrită și pentru a stabili un plan de tratament adecvat. Tratamentul poate include medicamente pentru ameliorarea durerii, fizioterapie, exerciții de întindere și, în cazuri grave, intervenții chirurgicale.

Umărul înghețat

Capsulita adezivă, sau umărul înghețat sau blocat, este o afecțiune a umărului care provoacă durere, rigiditate și limitarea severă a mișcării articulației umărului. Poate fi cauzat de mai mulți factori, cum ar fi leziuni anterioare, predispoziție genetică sau afecțiuni medicale precum diabetul sau boli ale tiroidei. Cu toate acestea, în multe cazuri, cauza exactă a acestei afecțiuni rămâne necunoscută.

Această afecțiune poate dura câteva luni sau chiar ani, iar durerea și limitarea mișcării pot fi debilitante.

Un medic sau specialist în ortopedie va evalua simptomele tale, confirma diagnosticul și stabili un plan de tratament adecvat.

În general, este recomandat consultul unui medic în cazul durerilor de umăr severe sau persistente și limitării semnificative a mișcării umărului în urma unor leziuni cum ar fi loviturile la umăr.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

https://www.webmd.com/pain-management/why-does-my-shoulder-hurt ·       https://www.mayoclinic.org/symptoms/shoulder-pain/basics/causes/sym-20050696

Cele mai citite

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă