15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSănătateCoronavirus: Simptome, riscuri și sfaturi despre ce trebuie să faceți

Coronavirus: Simptome, riscuri și sfaturi despre ce trebuie să faceți

Care sunt simptomele și cât de mortal este?
Simptomele variază enorm, de la foarte ușor încât oamenii abia știu că sunt infectați, până la boli critice care se dovedesc fatale.

Simptomele sunt descrise ca asemănătoare gripei: 90% dintre pacienți au febră și 70% au tuse uscată. 

Un studiu recent realizat de Centrul chinez pentru controlul bolilor a descoperit că 81% dintre pacienți aveau doar simptome ușoare, 14% erau afectați grav și 5% au devenit bolnavi critici.

Nu se cunoaște adevărata rată a decesului. Estimările din China sugerează că este de 2%, în timp ce Imperial College London consideră că este de 1%. Aceasta este însă de zece ori mai mortală decât gripa, care ucide între 5.000 și 10.000 de oameni într-o iarnă britanică medie, scrie The Times.

O misiune recentă a Organizației Mondiale a Sănătății a descoperit că ratele de deces au ajuns la 4% în Wuhan, dar doar 0,7 la sută în China. Dat fiind că simptomele sunt atât de variabile, nu este încă clar câte cazuri au existat și, prin urmare, ce proporție de pacienți mor.

Spre deosebire de gripă, unde sugarii sunt vulnerabili și copiii mici devin „super răspânditori”, Covid-19 pare să lase copiii relativ neatinși. Persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile. Rata de deces crește la 8% între cei peste 70 de ani și la 15 la sută între cei peste 80 de ani.

Ce ar trebui să faci și cum să te auto-izolezi?
Persoanele cu simptome care au călătorit recent în țările în care boala se răspândește : Nordul Italiei: Lombardia, Pisa, Florența, Rimini; Vietnam; Cambodia; Laos; Myanmar; China : Hubei; Coreea de Sud: Daegu și Cheongdo,  trebuie să se autoizoleze. Aceasta înseamnă să stai acasă și să eviți cât mai mult alte persoane, să nu ai vizitatori și să eviți chiar și ceilalți membri ai familiei, atât cât este practic. Obiectivul este de a evita contactul strâns care pune în pericol pe ceilalți, definit prin a petrece mai mult de 15 minute în apropiere de doi metri de aceștia.

Focarul a stârnit un val de știri false despre infecție, de la afirmații sălbatice că poate fi vindecat cu usturoi până la afirmații periculoase că virusul este legat de radiații din noile rețele 5G.

Dezinformarea despre virus s-a răspândit pe rețelele de socializare, inclusiv Facebook, Twitter, YouTube și Instagram, mai repede decât îl pot elimina moderatorii.

,,Multe dintre afirmațiile false au drept scop încurajarea xenofobiei către China, țara de unde a apărut virusul, cu teoreticieni ai conspirației online care susțin că boala este un „bioweapon” fabricat intenționat de statul chinez.” – atrafge atenția The Times.

Tom Cotton, senator republican, a declarat pentru Fox News că virusul Covid -19 ar fi putut fi scurs dintr-un laborator biologic din China.

În Marea Britanie, dezinformarea anti-chineză s-a concentrat în jurul lansării planificate a 5G.

Utilizatorii grupului Stop 5G Marea Britanie, care are peste 27.000 de membri, împing știri neverificate care sugerează că boala a fost cauzată de radiații din rețeaua de telefonie mobilă, care a fost lansată în 50 de orașe chineze la sfârșitul anului trecut.

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă