Convulsii în sistemul sanitar. Sindicaliştii cer intervenţia premierului

Sindicaliştii din Sănătate au anunţat după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pe tema modificărilor fiscale că echipa ministerială nu a putut prezenta soluţii care să readucă normalitatea în salarizarea personalului, solicitând o întâlnire cu premierul Dăncilă.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 21.01.2019 - 15:02

Liderii sindicali sus-ţin că prevederile O.U.G. nr. 114./2018 vor produce  grave blocaje şi inechităţi în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, iar discuţiile pe acest act normativ cu reprezentanţii autorităţilor s-au soldat cu un eşec, pentru că aceştia nu au putut prezenta un plan de modificare a O.U.G. sau soluţii care să readucă normalitatea în salarizarea personalului din sistemul sanitar. În aceste condiţii, reprezentanţii Sanitas solicită organizarea, în regim de urgenţă, a unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă şi o echipă guvernamentală formată din reprezentanţi abilitaţi să ofere soluţiile optime pentru disfuncţionalităţile create prin adoptarea ordonanţei.

”Ne exprimăm speranţa că această întâlnire va avea loc foarte curând şi că cei prezenţi vor reuşi să răspundă pozitiv revendicărilor membrilor noştri de sindicat. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a hotărî, în interiorul organizaţiei, alte tipuri de acţiuni în susţinerea drepturilor celor peste 100.000 de membri pe care îi reprezentăm”, avertizează sindicaliştii, care spun că ordonanţa asigură creşterea salariilor de bază pentru jumătate dintre salariaţii din sănătate la nivelul de salarizare din 2022, însă introduce şi prevederi care îi afectează pe toţi angajaţii din sănătate.

 

Creşterea salariilor, corelată cu scăderea corupției din sănătate?

La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară atrag atenţia că, în pofida celor prezentate de unii reprezentanți ai Guvernului, informațiile oficiale demonstrează că creșterea salariilor din sănătate este corelată cu scăderea corupției personalului din sănătate. De asemenea, creșterea salariilor angajaților din sănătate este corelată și cu creșterea mulțumirii pacienților privind calitatea serviciilor medicale. Suplimentar, creșterea salariilor din perioada 2015-2017 este corelată cu o scădere a plăților informale cu 9 puncte procentuale. Principalele informații sunt obținute din sursele oficiale, abilitate în culegerea datelor privind impactul „șpăgii în sănătate” și nivelul de satisfacție al pacienților. Este vorba de datele culese și publicate constant de Ministerul Sănătății, obținute în cadrul Mecanismului de feedback al pacientului. Analiza acestor date oficiale efectuată de experții Federației indică faptul că impactul „șpăgii în sănătate” este mult mai mic decât cel vehiculat oficial (o pondere mică a condiționării actului medical, situată la cca. 3%), dar şi o scădere a ponderii condiționării actului medical concomitent cu creșterea salariilor (valabilă în măsura în care creșterea salariilor a fost făcută pe criterii etice).

Totodată, reprezentanţii cadrelor medicale consideră că creșterea salariilor este o măsură corectă inclusiv din perspectiva reducerii corupției, dar problema o constituie modalitatea în care este făcută, respectiv numărul mare de inechități care-o însoțesc, acestea generând multiple insatisfacții ce atenuează efectele pozitive ale creșterilor salariale. Potrivit reprezentanţilor Federației „Solidaritatea Sanitară”, aceste date indică pericolul cultivării unei imagini artificiale a ponderii corupției în sectorul sanitar, ocultând impactul pozitiv al creșterilor salariale și posibilitățile de optimizare a acestui impact. „Suntem siderați de lipsa de reacție a organismelor profesionale față de această problemă, în condițiile în care acestea au ca atribuții esențiale apărarea imaginii fiecăreia dintre profesii, fiind obligate să prezinte informațiile reale, bazate pe dovezi. Considerăm totodată că cele cca. trei procente de cazuri în care a intervenit condiționarea actului medical pot fi eradicate prin exercitarea atribuțiilor legale ale organismelor profesionale. În acest sens, solicităm -Ministerului Sănătății, în calitate de instituție care a acordat prerogativele de control asupra profesioniștilor din sănătate către organismele profesionale, să determine aceste instituții să-și facă datoria”, se menţionează într-un comunicat al Federaţiei. 

Comentarii